Dienstenbond CNV

CAO-onderhandelingen Drogisterijen gaan door na de zomer 14-07-2005

Helaas is er nog steeds geen nieuws te melden over een nieuwe CAO voor de drogisterijen. De afgelopen tijd zijn wel meerdere pogingen gedaan door partijen om op korte termijn tot een CAO te komen, maar dat heeft niet het gewenste effect gehad.

De pensioenen zijn het belangrijkste struikelblok. In de drogisterijbranche geldt nog een VUT-regeling vanaf 60 jaar. Vanwege de nieuwe regelgeving van de regering zijn wij genoodzaakt deze regeling aan te passen. De werkgevers hebben vooruitlopend op deze discussie de VUT-regeling per 1 januari 2006 al eenzijdig opgezegd. Dat maakt de discussie er niet gemakkelijker op. Voor de periode na 1 januari 2006 wilden de werkgevers in principe alleen een afbouwregeling afspreken voor de mensen die dan 57 jaar of ouder zijn. Zij zouden dan nog wel de gelegenheid krijgen om met 60 jaar te kunnen stoppen. Fiscaal is het echter mogelijk om ook mensen die een leeftijd hebben tussen 55 en 57 jaar die overgangsregeling te bieden. Verder was het nog onmogelijk om te praten over wat er voor de VUT in de plaats zou komen. Immers, mensen die jonger zijn dan 55 jaar moeten ook de gelegenheid krijgen om eerder te stoppen met werken dan pas op 65-jarige leeftijd. Het leek erop dat werkgevers eerst wilden afwachten wat er in het bestuur van het bedrijfstakpensioenfonds voor de detailhandel zou worden afgesproken over eerder stoppen met werken.

Het bedrijfstakpensioenfonds voor de detailhandel (BPFD)regelt het prepensioen voor de gehele detailhandel. De drogisterijbranche kent een VUT-regeling tussen 60 en 63 jaar. Daarna heeft een werknemer recht op een prepensioen tussen 63 en 65 en vervolgens val je dan in het ouderdomspensioen. Ook de prepensioenregeling van het BPFD moest worden omgebouwd vanwege de maatregelen van de regering. Inmiddels is hier eindelijk, na maanden overleg in het bestuur, een akkoord over bereikt. Zoals het er nu uitziet, blijft de leeftijd 63 jaar met een uitkering van rond de 80% van het gemiddeld verdiende loon. Met dit uitgangspunt kunnen we nu eindelijk onderhandelen over een aanvullende regeling, die eerder stoppen met werken dan 63 jaar mogelijk maakt voor de drogisterijbranche.

Partijen gaan nu weer medio augustus rond de tafel. We gaan dan voor een totaal akkoord. Dus niet alleen de loonsverhoging regelen maar ook het pensioen, het ziekengeld in het tweede en daaropvolgende jaren, het nieuwe zorgstelsel etc. etc.

Eerst zal er nog het één en ander gerekend moeten worden hoe straks de VUT-regeling kan worden omgebouwd zodat u, als u jonger bent dan 55 jaar, ook nog profijt van de regeling heeft.

We houden u uiteraard van de ontwikkelingen op de hoogte.

Heeft u in de tussentijd nog vragen of opmerkingen? Dan kunt u contact opnemen met Neoletta Poelgeest, bestuurder. Tel: 035-6460580 of mail naar n.poelgeest@cnvdibo.nl

(In de periode van 15 juli tot 1 augustus ben ik vanwege vakantie zelf niet bereikbaar)