Vlaamse overheid

Vlaams minister van Ontwikkelingssamenwerking Geert Bourgeois reageert genuanceerd op de verklaringen van Europees Commissaris Louis Michel over de toekomst van de Europese ontwikkelingssamenwerking. "Er is inderdaad nood aan meer coördinatie op Europees niveau," vindt Bourgeois. "Vlaanderen werkt nu al samen met andere moderne Europese landen. Maar tegelijk moet ontwikkelingssamenwerking dicht bij de mensen, bij de donateurs blijven. En Europa staat momenteel te ver van de burgers, dat bewees de crisis naar aanleiding van de Europese Grondwet."

"Een aantal Europese landen voert een heel efficiënt en doeltreffend beleid inzake ontwikkelingssamenwerking. Zo ook Vlaanderen: door hechte partnerschappen met regeringen uit het Zuiden en een thematische focus maken we bijvoorbeeld op het vlak van HIV/AIDS-bestrijding echt een verschil," aldus minister Bourgeois. Om de Vlaamse ontwikkelingssamenwerking nog moderner, efficiënter en daadkrachtiger te maken, zette Bourgeois onlangs het Vlaams Agentschap voor Internationale Samenwerking in de steigers, in navolging van andere Europese landen met een toonaangevend beleid inzake ontwikkelingssamenwerking.

Bourgeois ziet wel een belangrijke rol weggelegd voor Europa: "Europa moet de waardevolle en resultaatsgerichte inspanningen van lokale niveaus ondersteunen, harmoniseren en coördineren. Europa kan ervoor zorgen dat er bijvoorbeeld geen thematische of geografische lacunes in de Noord-Zuid-solidariteit zijn. Maar solidariteit moet per definitie dicht bij de mensen blijven."

Hij verwijst ook naar het subsidiariteitsbeginsel, dat bepaalt dat de Europese Unie in de domeinen die niet tot haar exclusieve bevoegdheid behoren, slechts optreedt wanneer de materie niet op een lager bestuursniveau (nationaal, regionaal of lokaal) geregeld kan worden. "De Vlaamse overheid slaagt er goed in burgers te sensibiliseren over de Noord-Zuid-kloof en te motiveren om solidair te zijn," aldus Bourgeois. Onlangs nog richtte hij een subsidieregeling in voor televisieprogramma's die de Vlamingen de resultaten tonen van hun solidariteitsbijdragen in de leefwereld van mensen in het Zuiden. Ook de convenants met de gemeenten zijn een succes: heel veel steden hebben ondertussen een zusterband met een gemeente uit het Zuiden en een actieve en doelgerichte Noord-Zuid-werking.

Tot slot is Bourgeois erg tevreden met de verklaring van Michel dat afgestapt moet worden van de paternalistische en neokolonialistische kantjes van
ontwikkelingssamenwerking. "Ontwikkelingssamenwerking moet gebeuren vanuit het standpunt en de noden van de ontwikkelingslanden zelf. Daarom doet Vlaanderen aan ongebonden internationale samenwerking, niet ingegeven door strategische of economische belangen. Het doel is immers een écht verschil te maken in de leefwereld van mensen in het Zuiden."

info : Ben Weyts, woordvoerder van
minister Bourgeois - tel. (02) 552 70 08 e-mail: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be


---