Ingezonden persbericht


Senioren blijven liefst de rest van het leven in dezelfde woning

In de huidige tijd is er veel te doen rondom het thema wonen, zorg en welzijn. Door de toenemende vergrijzing in ons land dreigt er een tekort te ontstaan aan seniorenwoningen enerzijds, maar zijn er aan de andere kant ook seniorenwoningen die leeg staan omdat deze woningen niet voldoen aan de behoefte van de oudere (woon)consument. In het licht van deze ontwikkeling heeft USP onder panelleden van www.deeluwmening.nl de mening van haar panelleden ouder dan 50 jaar gepeild over de interesse in diverse woonconcepten.

Allereerst is aan de respondenten boven de 50 jaar gevraagd of de huidige woning geschikt is om in te blijven wonen wanneer men lichamelijke problemen krijgt vanwege de ouderdom en zoniet of de woning wel zodanig aangepast kan worden. Uit onderstaande figuur blijkt dat voor driekwart van de 50 plussers geldt dat de woning geschikt is of aangepast kan worden zodat men in de huidige woning kan blijven wanneer men lichamelijke problemen krijgt. Voor de 65 plussers is dit percentage duidelijk hoger dan voor 55 plussers. Ruim 20% van de 50 plussers geeft aan dat de woning niet aangepast kan worden.

©2005 USP MARKETING CONSULTANCY

Indien de woning nog niet aangepast is, maar wel aangepast kan worden is gevraagd welke aanpassingen volgens hen aan de woning gedaan moeten worden om de woning geschikt te maken. De meest genoemde aanpassingen die volgens hen gedaan moeten worden zijn:
. Traplift (79%)

. Aangepaste badkamer (62%)

. Aangepast toilet (59%)

Meer dan 60% van de 50 plussers wil de rest van hun leven in de huidige woning blijven wonen. Voor 65 plussers (85%) is dit percentage duidelijk groter dan voor 50 tot 64 jarigen (60%). Wanneer dit niet mogelijk blijkt te zijn vindt 68% het (heel) belangrijk om binnen de huidige woonomgeving te kunnen blijven wonen. Desondanks denkt 45% dat men niet snel/gemakkelijk een aangepaste woning/seniorenwoning kan vinden in de huidige woonomgeving. Veel 50 plussers voorzien dus een probleem met het vinden van een geschikte nieuwe woning in de huidige woonomgeving wanneer ze door lichamelijke problemen niet langer in de huidige woning kunnen blijven wonen. Wanneer de mogelijkheid om binnen de huidige woonomgeving een geschikte woning te vinden niet aanwezig is blijft men liever in de huidige woning wonen dan dat men elders een geschikte woning moet gaan betrekken.

©2005 USP MARKETING CONSULTANCY

Omdat het voor meer dan 20% van de 50 plussers niet mogelijk is om in de huidige woning te blijven wonen wanneer men lichamelijke problemen krijgt vanwege de ouderdom is alle respondenten tevens gevraagd naar de interesse in diverse woonvormen voor senioren. De volgende vijf woonvormen zijn de respondenten voorgelegd:
. Kangoeroewoning: grote woning met een zelfstandige, kleinere woning op de begane grond eraan vast waar men dan in kan wonen naast vrienden/familie
. Woonzorgcomplex: complex met zelfstandige en onzelfstandige woningen met de mogelijkheid tot een zorg- en servicearrangement
. Woonzorg-zone: wijk of dorp waarin optimale condities zijn geschapen voor wonen met zorg- en welzijn
. Een gedeelte van het jaar of gehele jaar doorbrengen in het buitenland
. Bij kinderen in huis wonen of iemand in huis nemen die de zorg op zich kan nemen

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat de interesse onder 50 plussers het grootst is voor een woonzorgcomplex (39% ja en 26% misschien), gevolgd door een woonzorg-zone (35% ja en 20% misschien). Voor diegenen die (misschien) interesse hebben in een woonzorgcomplex geldt dat 66% het bedrag dat men voor de services moet betalen het liefst inbegrepen ziet bij de huurprijs en 27% wil los betalen voor de services.

Voor het wonen in het buitenland geldt dat de interesse (23% ja) is onderverdeeld in interesse in het hele jaar doorbrengen in het buitenland (5%) en een gedeelte van het jaar doorbrengen in het buitenland (18%). Van hen geeft 21% de voorkeur aan een speciaal (Nederlands) opgezet complex, 44% geeft de voorkeur aan het leven tussen de lokale bevolking met gebruikmaking van de lokale services.

©2005 USP MARKETING CONSULTANCY

Conclusies

Senioren blijven het liefst de rest van hun leven wonen in de huidige woning en de omgeving. Veel van hen denken echter dat het moeilijk is een geschikte woning in de huidige omgeving te vinden. Gevraagd naar de interesse in diverse woonvormen blijkt dat de interesse het grootst is voor een woonzorgcomplex of een woonzorg-zone. Uit eerdere onderzoeken van USP blijkt dat de interesse dan wel steeds meer uitgaat naar kleinschalig opgezette complexen.

Met vragen kunt u terecht bij drs. Iddo Meijer
De auteur is verbonden aan het onderzoeks- en marketingadviesbureau USP Marketing Consultancy te Rotterdam. USP voert continu marktonderzoek voor toeleveranciers, brancheorganisaties en uitgevers binnen de bouw, woon en vastgoed uit. Wanneer u meer informatie wenst over USP kunt u kijken op www.usp-mc.nl of bellen naar (tel: 010-2066900).

---- --