NVB Bouwondernemers & Ontwikkelaars

NIEUWS
Persbericht
Opnieuw onnodige beperkingen in Besluit Luchtkwaliteit

Ondanks de aanpassingen op het Besluit Luchtkwaliteit die Staatssecretaris van Geel 21 juni jl. aan het Kabinet heeft gepresenteerd, blijft NVB zich ernstig zorgen maken over de gevolgen voor de voortgang van de bouwproductie van Nederland. NVB adviseert daarom met klem het nieuwe Besluit op twee essentiële punten aan te passen. NVB doet de volgende suggesties om de problematiek rond het fijn stof voor de bouwsector minder pijnlijk te maken: alle fijn stof van natuurlijke aard zou buiten beschouwing gelaten moeten worden, dus niet alleen het zeezout. Daarnaast zou in de beoordeling van de plannen rekening gehouden moeten worden met de, volgens berekeningen, fors verbeterde luchtkwaliteit in 2010.

Dit schrijft NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers in een brief aan minister Dekker en Staatssecretaris van Geel.

Net als bij de implementatie van het eerste Besluit dreigt het Nederlandse Kabinet zich, bij het nieuwe Besluit Luchtkwaliteit, opnieuw onnodig extra beperkingen op te leggen. Volgens EU richtlijnen mag namelijk alle fijn stof van natuurlijke aard buiten beschouwing worden gelaten, dit is maar liefst 55 procent. Van Geel echter, heeft in het nieuwe Besluit opgenomen dat dit alleen mag wanneer is bewezen dat ook het natuurlijke fijn stof onschadelijk is voor de gezondheid. In de praktijk betekent dit dat alleen zeezout buiten beschouwing mag blijven, wat maar 15 procent van het geheel uitmaakt. Stuifmeel en deeltjes van insecten en planten bijvoorbeeld, waarvan de gezondheidseffecten nog onbekend zijn, mogen nu niet buiten beschouwing blijven, zelfs niet een deel. Hiermee wordt onnodig een beperking van 40 procent opgelegd en is Nederland opnieuw strenger dan door de EU wordt voorgeschreven.

Het Milieu- en Natuurplanbureau (MNP), het adviesorgaan van het Kabinet, geeft aan dat de gemeten hoeveelheden fijn stof in Nederland in de afgelopen jaren al aanzienlijk en structureel zijn gedaald. De Nederlandse lucht is schoner dan ooit. Zo zijn sinds 1994 de gemeten fijn stofconcentraties al met meer dan de helft afgenomen. MNP verwacht dat de hoeveelheid fijn stof in 2010 nog verder gedaald is en het percentage natuurlijke deeltjes is toegenomen tot 60 procent. Aangezien de bouwplannen die nú geïnitieerd worden pas omstreeks 2010 of nog (veel) later tot bouwrealisatie komen, moet er bij de beoordeling van die plannen rekening worden gehouden met de berekende waarden van fijn stof na 2010. Het grootste deel van de fijn stof problematiek is volgens de berekeningen dus al opgelost wanneer plangebieden daadwerkelijk bewoond en gebruikt gaan worden.

Waarom zullen we onszelf wederom beperkingen opleggen, vraagt drs. Rietdijk, directeur NVB, zich af. Nederland zit al in een lastig pakket doordat het als enige lidstaat van Europa de luchtkwaliteit aan ruimtelijke ordening gekoppeld heeft, laten we daarom, waar mogelijk de schaden beperken. Wij zijn er van overtuigd dat de bouwproductie onder ons voorstel niet onnodig gehinderd wordt, terwijl tegelijkertijd voldaan blijft aan de gewenste doelen op het gebied van luchtkwaliteit.

---

---
Voor meer informatie, vragen en/of opmerkingen kunt u contact opnemen met:
NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers, Drs. N. Rietdijk,telefoon
070-386 02 04

NVB is een branchevereniging van bijna 200 grotere projectontwikkelende bouwondernemingen en projectontwikkelaars in Nederland. Deze bedrijven behalen hun omzet in hoofdzaak uit woningbouw, commercieel vastgoed en bijbehorende infrastructuur.
---