Gemeente Vlaardingen


Sociale Structuurschets: 'Mensen maken de Stad' 14 juli 2005

Met Vlaardingen gaat het redelijk goed. Dat is de belangrijkste conclusie uit de nota Mensen maken de Stad, de sociale structuurschets van Vlaardingen. In deze nota wordt een beeld geschetst van de huidige sociale situatie van de stad. Ook staan er belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen in die de gemeente de komende jaren verwacht. Als laatste wordt in de nota beschreven wat Vlaardingen op sociaal gebied wil bereiken in de stad: de inzet van het college voor de komende jaren is dat Vlaardingen een leuke stad is om te wonen. Daarbij wil het college aandacht hebben voor zwakkeren in onze stad.

In de sociale structuurschets wordt ingegaan op de vraag: Hoe staat Vlaardingen er voor? De omvang van de bevolking was op 1 januari 2005 73.118 inwoners. De verwachting is dat de omvang nog iets zal afnemen. De samenstelling van de bevolking is de afgelopen tien jaar ook veranderd. Vlaardingen is grijzer en kleurrijker geworden. Het welvaartsniveau in Vlaardingen ligt op het Nederlandse gemiddelde. Vlaardingers zijn ook net zo goed opgeleid als andere Nederlanders. Vlaardingen heeft vele voorzieningen die in belangrijke mate gedragen worden door haar bewoners.

Daarna gaat de sociale structuurschets in op wat ons de komende jaren te wachten staat aan maatschappelijke ontwikkelingen. Op basis van de staat van de stad en de ontwikkelingen zijn er zes themas waarop de gemeente zich gaat richten:


· stimuleren dat Vlaardingen een prettige en levendige stad is


· perspectieven bieden aan inactieven


· Inzetten op kwetsbare groepen in de stad


· anticiperen op de gevolgen van de vergrijzing


· kansen bieden voor de jeugd


· een bijdrage leveren aan de integratie in de stad

En als dwarsverband, van belang voor alle zes themas, zorgt de gemeente voor een goed aanbod aan voorzieningen en accommodaties.

Per thema beschrijft de sociale structuurschets de ambitie, geeft een korte beschrijving van wat er speelt en van de uitgangspunten van de gemeente daarbij. Het laatste hoofdstuk geeft antwoord op de vraag: wat gaat de gemeente daar nu voor doen, de prioriteiten van 2005 tot 2010.

De sociale structuurschets is door het college van B&W vrijgegeven voor inspraak. Instellingen en organisaties, maar ook bewoners worden uitgenodigd te reageren voor 1 oktober 2005. Het concept van de sociale structuurschets kunt u vinden op deze site of opvragen bij de dienst Welzijn van de gemeente Vlaardingen, (010) 248 4802.

Reacties naar mevrouw C.A.M. Damen, e-mail:
karien.damen@vlaardingen.nl

Of naar: Postbus 1006, 3130 EG Vlaardingen.