Dienstenbond CNV

UWV Update
14-07-2005

Sinds het totstandkomen van het Sociaal Plan voor UWV zijn al weer veel zaken de revue gepasseerd en zullen er op korte termijn veel zaken volgen. In deze info brengen wij u van de stand van zaken op de hoogte.

De boventalligheid
Na het totstandkomen van het Sociaal Plan zijn vrijwel direct de eerste UWV-ers boventallig verklaard. Tot op heden zijn meer dan 600 medewerkers boventallig verklaard. De leden van de CNV Dienstenbond die boventallig werden hebben zich meestal gemeld bij hun Regiokantoor. Wij adviseren iedereen die dat in de toekomst overkomt hetzelfde te doen. Overigens zijn van de meer dan 600 boventalligen er maar een tiental in beroep bij de Plaatsingsadviescommissie gegaan.

Het UWV heeft nogmaals aangegeven dat 55+ ers die niet in de Ouderenregeling van december 2004 vallen zoveel mogelijk worden ingezet voor werk binnen UWV. Deze werkzaamheden kunnen ook van tijdelijke aard zijn.

Herkeuringen
Vanwege de herkeuringen en de einde wachttijd beoordelingen die binnenkort weer actueel worden, zijn er problemen met de werkdruk van de verzekeringsartsen. De Raad van Bestuur heeft de CNV Dienstenbond gevraagd om toestemming te geven om de artsen toe te staan vrijwillig na hun 62ste door te laten werken (einde dienstverband is nu 62 jaar), en artsen tegen een overwerkvergoeding te laten werken (medewerkers boven schaal 8 ontvangen geen overwerkvergoeding, deze wordt geacht te zijn ingebouwd in hun salaris). Hiermee hoopte de RvB de problemen op te lossen.

De CNV Dienstenbond heeft direct positief op deze voorstellen gereageerd. Wij hebben wel als voorwaarde gesteld dat de voorgestelde regelingen voor alle UWV-ers gaan gelden, wij willen namelijk geen twee soorten medewerkers.

Tot onze verbazing heeft de Raad van Bestuur haar voorstellen weer van tafel gehaald, want zij wilden dit per se niet iedereen toestaan. Wij vragen ons nu af hoe de RvB de problemen gaat oplossen.

Albron-catering|
Een aantal medewerkers in de catering zal binnenkort overgaan naar Albron. Wij hebben met Albron en UWV enkele afspraken gemaakt over de wijze van overgang. De inhoud van deze afspraken treft u hier aan (Word doc)

Wij vermoeden dat wij op dit moment geen leden hebben die onder deze overgang vallen. Toch willen wij graag partij zijn bij deze overeenkomst, omdat er in de nabije toekomst waarschijnlijk meer outsourcings trajecten volgen. Ons verzoek is dan ook om binnen een week na ontvangst van deze info aan te geven dat u niet met deze voorwaarden instemt. Wanneer wij geen reacties ontvangen zullen wij op 22 juli 2005 tot ondertekening overgaan.

CAO-overleg
Binnenkort moeten wij weer aan de slag met de nieuwe CAO voor 2006. Het ziet er nu naar uit dat dit best pittige onderhandelingen kunnen worden.

Naar aanleiding van de wetswijzigingen inzake Vut- en Prepensioen moet de regeling van UWV worden aangepast. Sinds enige tijd bestuderen de deskundigen van de bonden en UWV met elkaar de mogelijkheden voor een nieuwe Pensioenregeling. Een van de problemen is dat wij de ouderenregeling in het Sociaal Plan willen (en naar alle waarschijnlijkheid ook zullen) continueren gedurende de looptijd van het Sociaal Plan.

Daarvoor is vereist dat de huidige regeling voor mensen die voor 1 januari 2005 55 jaar of ouder waren in stand blijft. Wanneer je dan voor alle categorieën de pensioenleeftijd op 62 wilt houden dan brengt dat een forse stijging van de pensioenlasten met zich mee. Dat heeft waarschijnlijk weer gevolgen voor een eventuele werknemersbijdrage aan de pensioenpremie. Wanneer men kiest voor een regeling waar de premie hetzelfde blijft, dan stijgt de pensioenleeftijd naar 63 jaar. Voordeel hiervan is dat de werkgever niet zoveel argumenten meer heeft voor de invoering van een werknemersbijdrage. Zo zijn er nog een tal van keuze mogelijkheden die wij uitvoerig met u en de Bedrijfsledengroep zullen bespreken. Duidelijk is wel dat er flink wat gaat veranderen en dat zullen niet altijd de leukste veranderingen zijn. Nogmaals: dit is de schuld van het Kabinet!

De volledige inhoud van de pensioenstudie zullen wij binnenkort op onze website plaatsen. De blikvanger van de CAO, de structurele loonsverhoging, staat weer op de agenda. Wij kunnen op dit moment nog geen looneis formuleren. Duidelijk is wel dat de loonsverhoging significant moet zijn en in de lijn moet liggen van wat elders in de financiële dienstverlening wordt afgesproken. Invoering van een werknemerspremie is wat ons betreft in deze CAO-onderhandeling enkel bespreekbaar als deze "on-top off" is. Dat wil zeggen naast de structurele loonsverhoging.

Voorts zullen taaie maar belangrijke onderwerpen als WIA en de wijzigingen in het ziektekostenstelsel moeten worden besproken.

Voordat wij met een voorstellenbrief komen, zullen wij u uiteraard- nader informeren.

Belastingdienst
Leden die nog niet hebben doorgegeven dat zij overgaan naar de Belastingdienst worden dringend verzocht dit alsnog te doen. Wij kunnen dan onze systemen op orde brengen.

Vragen en opmerkingen vernemen wij graag. U kunt hiervoor terecht bij uw bestuurder, Martijn Donker. Hij is bereikbaar op 035-6460580. Mailen kan ook op hilversum@cnvdibo.nl