Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 234 SJT
Datum: 13 juli 2005

Beëindiging samenwerking in Seph

Friese handhavingorganisaties kiezen voor
ander model gezamenlijke milieuhandhaving

De Friese handhavingorganisaties beëindigen de samenwerking in het Seph (Servicepunt Milieuwethandhaving Fryslân) en kiezen voor een model waarin op regionaal niveau de gezamenlijke handhaving een nieuwe impuls wordt gegeven. De gemeenten gaan nu op regionaal niveau na hoe zij dat gaan vormgeven. Dat is de uitkomst van de bijeenkomst van het FMO (Fries Milieu Overleg) waarin de toekomst van de huidige samenwerking centraal stond. Als gevolg van dit besluit wordt het Seph opgeheven en gaan de deelnemende organisaties op een later moment de positie en vorm van het FMO bespreken.

Gedeputeerde Ton Baas, portefeuillehouder milieu en voorzitter van het FMO, kan zich vinden in dit model: "In de samenwerking tussen de handhavingorganisaties gaat het vooral om de inzet en taken van de Friese gemeenten. Zij staan op lokaal niveau voor een goede uitvoering van hun wettelijke taken. Ik ga er vanuit dat de gemeenten dat niet alleen op lokaal, maar zeker op regionaal niveau waarmaken. De verschuiving van provinciale naar regionale samenwerking betekent in ieder geval dat de provincie zich in de toekomst intensief zal gaan richten op het toezicht op de handhaving door gemeenten. Ook de andere bovenlokale handhavers als politie en Wetterskip gaan na hoe zij kunnen aansluiten op die regionale samenwerking".

De gevoerde discussie over de toekomst van het Seph (opgericht in 1999) is een gevolg van de eind 2005 aflopende Bestuursovereenkomst, deze vormt de basis voor de samenwerking. "Stoppen of doorgaan met het Seph" was de kern van de discussie. De deelnemende gemeenten hebben aangegeven dat zij weliswaar niet ontevreden zijn over de samenwerking in het Seph, maar dat zij toch gaan voor een model op regionaal niveau. De ontwikkeling en professionalisering die handhaving de laatste jaren doormaakt, en de tendens dat gemeenten meer op regionaal niveau samenwerken zijn voor de gemeenten de belangrijkste redenen om voor dat regionale model gekozen. Gedeputeerde Baas: "De samenwerking in het Seph wordt dus niet beëindigd omdat de samenwerking op provinciaal niveau niet zou voldoen. De keus van de gemeenten is vooral ingegeven door het besef dat zij meer dan in de tijd waarin het Seph is opgericht, nu in staat zijn de handhaving in eigen gelederen of samen met buurgemeenten goed te kunnen uitvoeren".

Voor de 4 werknemers van het Seph, in dienst bij de provincie Fryslân, wordt binnen de provinciale organisatie een andere functie gezocht.

Voor de pers: achtergrondinformatie Seph en FMO:
Het Seph Fryslân is een onafhankelijke organisatie van en voor alle handhavende partners in Fryslân. Zij heeft als doel de coördinatie en afstemming van de handhavingsamenwerking te verzorgen door samenwerkingsprocessen te faciliteren, te fungeren als kenniscentrum en het faciliteren en beheren van informatie-uitwisseling. Het Seph Fryslân staat ten dienste van de samenwerking van 42 handhavende instanties: 31 Friese gemeenten, provincie Fryslân, Wetterskip Fryslân, Politie Fryslân en diverse ministeries. Het Fries Milieu Overleg is een overleg op provinciaal niveau gericht op het bevorderen van een doelmatige handhaving. Onderwerpen, waarbij provinciebrede afstemming door de partijen noodzakelijk is, komen in het FMO aan de orde. Aan het overleg wordt deelgenomen door (een vertegenwoordiging van) alle Friese handhavingorganisaties. Daarnaast treedt de provincie vanuit haar regierol bij de handhavingsamenwerking op als voorzitter.


---- --