Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 236 SJT
Datum: 13 juli 2005

Provincie sluit overeenkomst met minister
voor invoering en proef OV-chipkaart in Fryslân

De provincie Fryslân gaat een bestuursovereenkomst aan met het ministerie van Verkeer en Waterstaat voor de invoering van de OV-chipkaart in het Friese openbaar vervoer. Onderdeel van de overeenkomst is een proef met de OV-chipkaart in Zuidoost Fryslân, Leeuwarden en enkele grensoverschrijdende lijnen. Voor de invoering van het nieuwe betaal- en vervoermiddel ontvangt de provincie subsidie van het ministerie. Een deel van deze subsidie gaat naar Arriva voor de proef met de OV-chipkaart.

Het is de bedoeling dat de OV-chipkaart uiterlijk op 1 januari 2008 landelijk wordt ingevoerd. De minister maakt hierover afspraken met alle provincies en kaderwetgebieden (de grote steden). De definitieve beslissing over de invoering laat de minister in belangrijke mate afhangen van de ervaringen die worden opgedaan tijdens proeven met de OV-chipkaart. In de afspraak tussen de minister en de provincie Fryslân is ook opgenomen dat in Fryslân vanaf 1 september 2006 een proef uitgevoerd zal gaan worden met de OV-chipkaart. Arriva heeft daarvoor een voorstel ingediend voor de invoering van de OV-chipkaart in het streekvervoer (Zuidoost Fryslân) en het stadsvervoer (Leeuwarden). Vanuit de te ontvangen rijksmiddelen voor dit doel wil het college, onder voorbehoud van goedkeuring door Provinciale Staten, E 1,5 miljoen subsidie aan Arriva verlenen. Daarmee kan het bedrijf ervaring opdoen met het nieuwe betaalmiddel en vervoersbewijs. Tijdens de proef blijft de strippenkaart geldig, en daarmee kunnen de reizigers twee verschillende soorten vervoersbewijs gebruiken.

Gedeputeerde Baas is ingenomen met de proef: "De OV-chipkaart komt er hoe dan ook aan. Om het een succes te laten worden is het van het grootste belang dat de landelijke invoering zonder problemen verloopt. Dat in Fryslân een proef wordt uitgevoerd past goed bij ons beleid. Al in februari 2003 tekenden wij met onder andere Arriva een intentieverklaring voor de invoering van de OV-chipkaart in Noord en Zuidwest Fryslân. Dat stuitte destijds nog op op enkele problemen, nu zijn we dan toch zover dat voor Zuidoost Fryslân een proef voorbereid kan worden. Dat moet de vervoerder en ons inzicht geven in wat er nodig is voor een succesvolle introductie van de chipkaart in de gehele provincie".


---- --