Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 241 SJT/MJS
Datum: 13 juli 2005

Provincie besteedt laatste diensten aan
voor ontwerpfase nieuwbouw provinciehuis

De provincie Fryslân gaat de ontwerpfase voor de nieuwbouw van het provinciehuis in met de Europese aanbesteding van vijf zogenaamde "adviesdiensten". Het gaat om een huisvestingsadviseur, een constructeur, een adviseur installaties, een bouwfysisch en akoestisch adviseur en een bouwkostenadviseur. Zij adviseren naast en tesamen met de reeds geselecteerde architect de provincie tijdens het nieuwbouwtraject van het Provinsjehûs.

De huisvestingsadviseur adviseert over de inrichting van het nieuwe Provinsjehûs en de tijdelijke huisvesting. Deze adviseur ontwikkelt een plan voor een nieuw werk- of kantoorconcept en zorgt ook voor de implementatie hiervan. De overige vier adviseurs vormen met architect Sjoerd Soeters het ontwerpteam. Dit team krijgt de opdracht het ontwerpproces, de voorbereiding en de realisatie van het nieuwe Provinsjehûs te begeleiden. De constructeur is daarbij verantwoordelijk voor de draagconstructie van het nieuwe gebouw; de installatieadviseur draagt zorg voor alle technische installaties; de bouwkostenadviseur heeft alstaak te adviseren over zowel de bouw- en exploitatiekosten als ook over de bewaking van het budget. De bouwfysisch en akoestisch adviseur tot slot toetst en beoordeelt het ontwerp en is ook verantwoordelijk voor de naleving van de Arbeidsomstandighedenwet en Bouwbesluit.

De architect is verantwoordelijk voor het uiteindelijke ontwerpresultaat en voor de onderlinge technische en esthetische afstemming van de ontwerpen van hem en de overige adviseurs van het ontwerpteam. Het ontwerp moet voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen en realiseerbaar zijn binnen de planning en het budget dat op 22 juni is vastgesteld door de Provinciale Staten. Naar verwachting zal eind 2006 het ontwerp af zijn en start de sloop begin 2007. De werknemers van de provincie in het Provinsjehûs, Wite Hûs en Hege Hûs betrekken, in afwachting van hun nieuwe behuizing aan de Tweebaksmarkt, tijdelijk het oude EKP-gebouw aan de Snekertrekweg (het voormalige expeditieknoopcentrum van de PTT).

De aankondiging van de aanbesteding wordt binnenkort gepubliceerd in het publicatieblad van de Europese Gemeenschappen.


---- --