Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 242 SJT
Datum: 13 juli 2005

Provincie start nieuwe procedure provinciale ammoniakkaart

De provincie Fryslân start na de zomer een nieuwe procedure voor het vaststellen van de provinciale ammoniakkaart. In maart 2005 stelde het college van gedeputeerden deze kaart al vast, maar uit een eigen juridische toets blijkt dat de gevolgde procedure niet geheel correct en volledig is afgerond. Daardoor zijn de inspraakreacties niet in de definitieve besluitvorming meegenomen. Het college herstelt deze tekortkoming in het besluit door een nieuwe procedure op te starten. Voor de werking van het besluit uit maart dit jaar heeft de nieuwe procedure geen gevolgen: de veehouders die door dat eerdere besluit (maart 2005) uitbreidingsmogelijkheden kregen voor de aanpassing van hun bedrijf blijven die mogelijkheden houden. Wel krijgen de degenen die op het ontwerp ammoniakbesluit en de ontwerp notitie ecologische verbindingszones hebben gereageerd in deze nieuwe procedure alsnog de gelegenheid om deze reactie (zienswijze) te actualiseren.

De provinciale ammoniakkaart is onderdeel van het besluit "Provinciale EHS ten behoeve van de toepassing van de Wet ammoniak en veehouderij". Eind 2002 stelde het college hiervoor het ontwerp-ammonmiakbesluit en de ontwerpnotitie notitie ecologische verbindingszones vast, waarna deze ter inzage hebben gelegen. Hierop kwamen 150 reacties (zienswijzen) binnen, voornamelijk van veehouders, maar ook van gemeenten en andere organisaties. Vanwege onduidelijkheid over het ammoniakbeleid en het rijksbeleid rond de ecologische verbindingszones, zijn deze zienswijzen destijds en in maart 2005 niet afgehandeld. Dat had achteraf - zo leert de juridische toets - voor het in maart 2005 genomen besluit wel gemoeten. De zienswijzen zijn namelijk ingediend op het ontwerp en hadden bij het besluit in maart, toen het ontwerp definitief werd, formeel moeten worden meegenomen.

Inmiddels is duidelijk hoe het Rijk met de ecologische verbindingszones wil omgaan. De provincie start de nieuwe procedure daarom ook om alle betrokkenen opnieuw de gelegenheid te geven om hun zienswijze aan te passen aan eventueel gewijzigde omstandigheden op hun bedrijf. Iedereen die in 2002 door middel van een zienswijze heeft gereageerd op het ammoniakbesluit of de notitie ecologische verbindingszones, krijgt deze week bericht over deze nieuwe procedure.

De provincie verwacht volgend jaar in te kunnen spelen op de herziening van de landelijke ammoniakwet die dan definitief wordt. Deze wet leidt tot een verdere inperking van het areaal natuur dat onder de ammoniakwetgeving valt.


---- --