Service Apotheek start met preventietesten in 150 apotheken

14.07.2005 / 16:07 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Nederlandse service apotheek

Persbericht 14 juli 2005

Service Apotheek start met preventietesten in 150 apotheken

Almelo - Vanaf 1 september start Service Apotheek met gezondheidstesten voor het grote publiek. Men kan dan in de Service Apotheek zijn cholesterolprofiel, bloedsuikergehalte en bloeddruk laten meten. Deze gegevens worden samen met de lengte, het gewicht en leefgewoontes door een computerprogramma verwerkt tot een risicoprofiel. Daaruit blijkt hoe groot de kans is dat men in de komende 10 jaar een hartaanval of hersenbloeding (beroerte) krijgt. Tevens kan men zien hoeveel het risico afneemt wanneer men bijvoorbeeld stopt met roken, de bloeddruk verlaagt of meer gaat bewegen. De testen worden vanaf 1 september in 80 Service Apotheken aangeboden, in de loop van het jaar kunnen de testen in alle 150 Service Apotheken gedaan worden.

De test duurt circa een half uur en wordt in een aparte spreekkamer van de apotheek uitgevoerd. De apotheker en enkele medewerkers hebben hiervoor een speciale opleiding gevolgd. Iedereen kan zich aanmelden voor de test, die een sterk preventief karakter heeft. Afhankelijk van de uitslag geeft de apotheker praktische adviezen over voeding, stoppen met roken of meer bewegen. Indien nodig verwijst de apotheker de cliënt door naar de huisarts.

De apothekers gebruiken voor de metingen geavanceerde apparatuur van Cardiochek. Enkele druppels bloed uit de vinger zijn voldoende om het cholesterolspectrum te bepalen: het HDL-, LDL- en totaal cholesterol, alsmede vetten en suikers worden alle tegelijkertijd gemeten. Het computerprogramma is ontwikkeld in het Verenigd Koninkrijk door de firma HealthOptions en baseert zich voor de risicoanalyse op de uitkomsten van de Framingham studie. Service Apotheek heeft een exclusieve licentie op de programmatuur voor Nederland verworven.

Service Apotheek ideale plaats voor screening
De 150 Service Apotheken zijn verspreid over heel Nederland en bieden Farmaceutische Patiënten Zorg (FPZ) aan bijna 2 miljoen patiënten/cliënten. Wekelijks bezoeken circa 150.000 mensen een Service Apotheek. Als laagdrempelige eerstelijns instelling, met goed opgeleide medewerkers, is de Service Apotheek daarom een ideale plaats om preventietesten aan te bieden. Uit de apotheekcomputer kunnen ook personen die op grond van hun ziekte en geneesmiddelengebruik een hoger risico lopen, geselecteerd en uitgenodigd worden voor een screening. De belangstelling voor de gezondheidstesten is groot bij het publiek, zo bleek uit de pilot die bij 12 apotheken in het voorjaar gehouden is. De kosten voor een test bedragen 30,-; Euro cliënten van een Service Apotheek betalen slechts 15,- Euro. Met diverse zorgverzekeraars wordt gesproken over een vergoeding van de test.


---