Gemeente Loenen aan de Vecht


Gemeente Loenen stelt crisisbeheersingsplan vast

Met de vaststelling van het crisisbeheersingsplan op 28 juni jl. voldoet de gemeente Loenen aan artikel 3 lid 1 van de wet Rampen en Zware Ongevallen (WRZO). Ter voorbereiding op rampen en zware ongevallen moeten alle gemeenten in Nederland op grond van dit artikel een rampenplan vaststellen. Hierin wordt aangegeven hoe moet worden gehandeld in geval van een crisis, ramp, zwaar ongeval of de dreiging daarvan. Het crisisbeheersingsplan is een organisatieplan waarin is aangegeven hoe in geval van een (dreigende) crisis wordt gehandeld. Bij de bestrijding van crises is namelijk een groot aantal organisaties en instanties betrokken, waardoor de wereld van rampenbestrijding en crisisbeheersing naar zijn aard complex is. Om deze complexiteit zoveel mogelijk te beperken, zijn in dit plan onderlinge relaties, bevoegdheden en verantwoordelijkheden tussen de verschillende organisaties en instanties weergegeven.

Daarnaast wordt gecoördineerde samenwerking tussen alle betrokkenen voorgeschreven. Belangrijk uitgangspunt hierbij is dat zoveel mogelijk wordt aangesloten bij de dagelijkse praktijk. In het crisisplan wordt ook aangegeven op welke wijze crises kunnen worden voorkomen of kunnen worden beperkt.

Complexere Samenleving
In het verleden was er het gemeentelijk rampenplan voor de voorbereiding op de traditionele ramp. Het college van burgemeester en wethouders meent dat in deze moderne complexe samenleving meer aandacht besteed moet worden aan de voorbereiding van crises.

Onder een crisis wordt in het crisisbeheersingsplan verstaan:

Een situatie waarbij het leven en de gezondheid van personen, het milieu en/of grote materiële belangen in ernstige mate worden bedreigd of zijn geschaad. Een situatie waarbij een gecoördineerde inzet van diensten en organisaties van verschillende disciplines is vereist om de dreiging weg te nemen en/of de schadelijke gevolgen te beperken, verbreed met een crisissituatie. Een situatie waardoor een ernstige bedreiging van de openbare orde en veiligheid (dreigt) te ontstaan.

Bij de voorbereiding op een moderne crisis zal de gemeente onder meer ook rekening moeten houden met problemen in de voedselketen, besmettelijke ziekten/epidemieën, psychocrisis, grootschalige evenementen, storingen in informatie en communicatiesystemen en terrorisme.

Regionaal model
Het crisisbeheersingsplan is gebaseerd op een regionaal model. Op gemeentelijk niveau zijn de draaiboeken vertaald naar de gemeente Loenen.

Het openbare gedeelte van het crisisbeheersingsplan is op de website (www.loenen.nl) in te zien en ligt ter inzage in het gemeentehuis.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bart Richter (Ambtenaar Rampenbestrijding en Integrale Veiligheid) telefoon 0294-236218.