Partij van de Arbeid


Voorlichting

Plein 2

Postbus 20018, 2500 EA Den Haag

Tel 070 - 318 3025/Fax 070 - 318 2800


Den Haag, 14 juli 2005


PvdA start meldpunt misstanden vakantiewerk.


Elk jaar gaan duizenden jongeren in de zomer aan de slag om wat bij te verdienen. Daar is helemaal niets mis mee. Helaas is met de omstandigheden waaronder zij werken vaak wel veel mis. Uit onderzoek van de arbeidsinspectie uit 2004 bleek dat meer dan een kwart van de bedrijven zich niet aan de regels hield. Vorig jaar zijn zelfs twee jonge vakantiewerkers om het leven gekomen. Dat zijn er twee te veel!
De PvdA wil dat jongeren veilig kunnen werken voor een redelijk loon. Nu komt het nog te vaak voor dat dit niet het geval is. PvdA-kamerleden Jet Bussemaker en Hannie Stuurman starten daarom vanaf vandaag een apart meldpunt misstanden vakantiewerk. Om zelf te ervaren hoe het met de omstandigheden op de werkvloer is gesteld zullen beide Kamerleden op dinsdag 19 juli een dag meelopen met de arbeidsinspectie.
Jongeren zijn vaak slecht op de hoogte van hun rechten en plichten. Uit het onderzoek van vorig jaar bleek dat het vooral 13, 14, en 15 jarigen betreft. Soms ging het om werk dat zij niet mogen verrichten, zoals werken aan een lopende band of in de buurt van een machine, in andere gevallen om gevaarlijk werk of om arbeidstijden. Los van de arbeidsomstandigheden speelt ook het salaris een rol. De PvdA vindt dat als jongeren mogen werken, ze ook beschermd moeten zijn en recht op het minimum(jeugd)loon moeten hebben.
De PvdA wil graag weten hoe het bij jongeren van 13 tot 23 op het werk is geregeld. Wat voor werk doen ze, hoeveel verdienen ze en wat vinden ze van het werk? Daarnaast willen Jet Bussemaker en Hannie Stuurman ook graag dat jongeren zelf misstanden op hun werk aangeven. Met deze antwoorden hoopt de PvdA de positie van jongeren te verbeteren en ongelukken te voorkomen. Het meldpunt is te vinden op www.pvda.nl.