Gemeente Zwolle

Zwolle blij met onderzoek naar nut van sport en bewegen als middel tegen overgewicht

Het stedelijk Innovatieprogramma (STIP) onderzoekt op verzoek van de gemeente Zwolle wat de succesfactoren zijn van sport- en beweeggedrag van basisschoolleerlingen. Kennis hierover helpt de gemeente beleidsinstrumenten te ontwikkelen in de strijd tegen overgewicht onder basisschoolleerlingen.

Uit onderzoek van Sportservice Zwolle blijkt dat tweederde van de basisschoolleerlingen, uit de groepen 4 en 7, onvoldoende beweegt. TNO heeft daarnaast vastgesteld dat het aantal Nederlandse kinderen tussen de 5 en 14 jaar met overgewicht of obesitas toeneemt. Naar aanleiding van deze gegevens heeft de gemeente Zwolle STIP gevraagd onderzoek te doen naar de succesfactoren van het sport- en beweeggedrag van leerlingen in de groepen 4 en 7 van de basisscholen.

Waar andere onderzoeken zich nu vaak concentreren op de kinderen die onvoldoende bewegen, richt dit nieuwe onderzoek zich juist op de groep die wél voldoende beweegt. Kennis over die succesfactoren kan een belangrijke impuls geven aan de ontwikkeling van methoden om sport en bewegen te stimuleren bij de groep die onvoldoende beweegt.

STIP
Het stedelijk innovatieprogramma (STIP) is het wetenschappelijk programma van het Kenniscentrum Grote Steden en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. Zij helpen steden via kortlopend onderzoek snel beleidsinstrumenten te ontwikkelen voor actuele maatschappelijke vraagstukken. Steden die behoren tot de G4 of G27 konden dit voorjaar onderzoeksvragen indienen. Uit de vele ingediende verzoeken heeft de stuurgroep van STIP besloten vier onderzoeksvragen te honoreren: dat van Zwolle, een onderzoek in Leiden naar de kwaliteit van inspraakprocessen, een onderzoek in de vier grote steden naar het hergebruik van leegstaand commercieel vastgoed en ? eveneens in de vier grote steden ? een onderzoek naar het tekort aan stageplaatsen.
Als argumentatie voor de keuze van deze vier onderzoeken gaf STIP dat de gekozen onderzoeksvragen het meest urgent zijn, naar verwachting het best praktisch toepasbaar zijn en niet alleen relevant zijn voor de betreffende steden maar ook voor andere grote steden.

De kortlopende onderzoeken van STIP starten in oktober. STIP maakt binnenkort bekend wie de onderzoeken gaat uitvoeren. Begin 2006 publiceert STIP de conclusies en aanbevelingen.


---