Gemeente Zwolle

Luchtkwaliteit Zwolle blijft punt van aandacht

Ten opzichte van 2003 was de luchtkwaliteit boven Zwolle in 2004 beter. Er worden geen kritieke grenzen overschreden. Maar maatregelen om de lucht schoner te krijgen blijven noodzakelijk. Dat is de voornaamste conclusie die te trekken valt uit de rapportage luchtkwaliteit 2004.

Op grond van het Besluit luchtkwaliteit moet de gemeente jaarlijks rapporteren over de luchtkwaliteit. De gemeente berekent de hoeveelheden stikstofdioxide (NO2), koolmonoxide (CO), fijn stof (PM10) en benzeen (C6H6). Het doel van het Besluit luchtkwaliteit is mensen te beschermen tegen de risico's van luchtverontreiniging.

Ceintuurbaan
De hoeveelheid stikstofdioxide en fijn stof blijkt met name op de buitenring van de hoofdwegenstructuur te hoog. Op de meeste wegen vormt dit geen direct risico, omdat zich op de plekken met de te hoge concentraties geen mensen bevinden. Anders is dat op de Ceintuurbaan. De luchtkwaliteit aldaar vormt het grootste knelpunt. Dit wordt vooral veroorzaakt door het stilstaande verkeer. De voorgenomen reconstructie van deze weg zal naar verwachting wel leiden tot een betere doorstroming van het verkeer en daardoor tot vermindering van de concentraties fijn stof. Een verhoging van de maximumsnelheid naar 70 km/uur zal ook een positief effect hebben op de luchtkwaliteit.

Luchtkwaliteitplan
Het college van B&W heeft besloten in 2006 een luchtkwaliteitplan op te stellen. Hierin worden maatregelen opgenomen die tot verbetering van de luchtkwaliteit moeten leiden. De mogelijkheden hiertoe zijn overigens beperkt. Luchtverontreiniging is een probleem dat de gemeente- en zelfs de landsgrenzen overschrijdt en daarom op bredere schaal moet worden aangepakt. Maar daar waar de gemeente wel mogelijkheden heeft (m.n. op het gebied van verkeerscirculatie) zullen maatregelen in het luchtkwaliteitplan worden opgenomen. Het luchtkwaliteitplan is er ook op gericht om problemen in de toekomst zoveel mogelijk te vermijden, bijvoorbeeld door bij het maken van ruimtelijke plannen, rekening te houden met de luchtkwaliteit.


---