Gemeente Zwolle

Meer samenhang bij ontwikkeling Voorsterpoort

De ontwikkeling van Voorsterpoort vraagt veel meer dan tot nu toe het geval is een integrale aanpak. Het gebied is eigenlijk te klein om het versnipperd aan te pakken, met het risico dat publieke en private partijen blijven zitten met onbetaalde rekeningen. De gemeente moet minder nadruk leggen op het 'zelf doen' en zich meer richten op de voorwaarde scheppende rol.

Dit is één van de belangrijkste aanbevelingen van het expertteam uitvoering Grotestedenbeleid. Op initiatief van de gemeente heeft dit team gekeken naar een andere aanpak van het gebied Voorsterpoort. In 2003 heeft de gemeente de ambitie uitgesproken om op deze locatie 235.000 m2 en 145.000 m2 grootschalige detailhandel te realiseren. Toen in de loop van 2004 de vestiging van IKEA op het terrein van Stork/Beers niet door zou gaan, heeft B&W zich uitgesproken om de plannen voor Voorsterpoort anders te gaan aanpakken.

Studie
Retail Management Center (RMC) heeft voor de gemeente een studie uitgevoerd, die als materiaal dient voor een verdere studie voor de aanpak van Voorsterpoort. Naast een sterkte en zwakte analyse van Zwolle als winkelstad wordt ingegaan op het fenomeen 'succesvol themacentrum'. Thema's waaraan gedacht kan worden op Voorsterpoort zijn Innovatie, Wellness, Kind, Vrije tijd, Mobiliteit en Convenience. Succesfactoren die dergelijke thema's moeten laten slagen zijn onder andere voldoende, veilig en gratis parkeren, zichtbaarheid vanaf de A28, ruime openingstijden en een dagvullend programma. De resultaten van dit onderzoek worden ingebracht bij een markttoets die voor het gebied wordt uitgevoerd.

Om een integrale aanpak van Voorsterpoort te realiseren zou een ontwikkelings- en exploitatiemaatschappij kunnen worden opgericht. Naast de gemeente moeten hieraan deelnemen de Spoolderwerk BV en ING. Deze samenstelling kan worden uitgebreid met een vierde partner, die in de toekomst de ontwikkeling van het Stork/Beersterrein gaat doen. Naast de keuze over de manier van invullen van de ontwikkelingsrol, heeft de gemeente een belangrijke kaderstellende en voorwaarde scheppende rol. Dat betekent onder andere dat de gemeente zich onder andere sterk moet maken voor een voorstadshalte.


---