Gemeente Zwolle

Een MBO-diploma of meer. Plan van aanpak: Voortijdig Schoolverlaten

In de regio Zwolle legt men de lat hoog als het gaat om het onderwijs van de jongeren in de stad. Zwolle en de regio stellen samen vast dat jongeren in ieder geval een MBO-diploma (Middelbaar Beroeps Onderwijs) moeten hebben, zodat zij een goede kans maken op de arbeidsmarkt. Dit betekent een gedegen aanpak, die jongeren tijdig de juiste hulp biedt als het gaat om het afmaken van hun opleiding. Deze aanpak is nu vastgesteld voor de jaren 2005 tot en met 2009.

Het doel van de aanpak Voortijdig Schoolverlaten is dat het aantal voortijdig schoolverlaters in 2009 met 30% moet dalen ten opzichte van 2004 (nulmeting is 964). En van alle voortijdig schoolverlaters haalt in 2009 75% alsnog een diploma op MBO-niveau.

Uitval
De afgelopen jaren is veel geïnvesteerd in het voortgezet onderwijs. Het aantal leerlingen dat daar voortijdig uitvalt is gedaald. In het MBO is dat niet het geval. Dit aantal moet ook lager. Hieraan wordt extra aandacht besteed door bijvoorbeeld het verbeteren van de melding en registratie van MBO leerlingen die uitvallen. Afspraken worden gemaakt met bijvoorbeeld het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI). Daarnaast wordt bijvoorbeeld het Jongerenpunt verder ontwikkeld. Hierin werken het CWI, ROC's (Regionaal Opleidingscentrum), RMC (Regionaal Meld en Coördinatiefunctie) en de gemeente samen om jeugdwerkloosheid tegen te gaan en schoolverlaters weer naar school te laten gaan.


---