Gemeente Zwolle

Gemeente stemt niet in met onderhandelingsresultaat WMO

Dat de gehele huishoudelijke zorg per 1 juli 2006 naar de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) wordt overgeheveld is een goede zaak. Maar de financiële randvoorwaarden die het rijk stelt zijn onvoldoende. Het college van B&W laat daarom de VNG weten dat Zwolle niet instemt met het onderhandelingsresultaat tussen VNG en het kabinet.


1
VNG en kabinet hebben ten aanzien van de invoering van de WMO een akkoord bereikt over de datum waarop de gehele huishoudelijke zorg wordt overgeheveld naar de gemeenten. Dat wordt 1 juli 2006. Ook is een akkoord bereikt over de hoogte van de middelen die gemeenten ontvangen voor de uitvoering van de WMO. Met name over dat laatste punt maakt het college van B&W zich ernstige zorgen.

Het gesloten akkoord gaat uit van overheveling van de middelen voor huishoudelijke zorg op basis van de resultaten in 2005. Maar juist in 2005 zijn de indicatiecriteria voor huishoudelijke zorg verscherpt en is daardoor minder een beroep gedaan op huishoudelijke zorg. Hierdoor wordt minder geld naar de gemeenten overgeheveld. Dit zou risico's voor gemeenten met zich mee kunnen brengen.

Het college van B&W acht het verstandiger om uit te gaan van een meerjarig gemiddelde (bijvoorbeeld over de afgelopen drie jaar) . In zijn algemeenheid is het voor een groeistad als Zwolle niet wenselijk dat bij de toedeling van middelen wordt uitgegaan van historische cijfers.

VNG en G27
De VNG heeft zijn leden gevraagd vóór 15 juli te reageren op het bereikte onderhandelingsresultaat. Het college van B&W zal schriftelijk aangeven niet in te stemmen met het onderhandelingsresultaat. Overigens is de VNG nog met het kabinet in gesprek over een aantal andere aspecten van de nieuwe wet, zoal het persoonsgebonden budget, de zorgplicht, de gemeentelijke regie en de eigen bijdrageregeling. De VNG hoopt de kamer en het kabinet nog te overtuigen dat het wetsontwerp op een aantal punten moet worden gewijzigd. Ook in G27-verband (de 27 grootste gemeenten van Nederland) wordt nog geprobeerd een aantal wijzigingen in de wet tot stand te brengen.


---