Gemeente Haarlemmermeer

Persbericht

|            |                                       |Afdeling Communicatie      |
|            |                                       |Postbus 250                |
|            |                                       |2130 AG  Hoofddorp         |
|            |                                       |Telefoon 023567 65 43      |
|            |                                       |Telefax 023563 95 50       |
|            |                                       |                           |
|            |                                       |                           |
|Datum       |14 juli 2005                           |                           |
|Week        |week 28                                |                           |
Algemeen bestuurlijke zaken

Het college van B&W stelt de raad voor de Algemene Plaatselijke Verordening 2005 vast te stellen. Verschillende maatschappelijke ontwikkelingen vragen om een actualisatie van de APV. Nieuwe artikelen hebben betrekking op het onbeheerd achterlaten van motorvoertuigen op Schiphol, verblijfsontzegging op Schiphol, vervoer boter en eieren op de zaterdag voor Pinksteren, bestuurlijke ophouding, hinder door dieren, te koop aanbieden van goederen en/of diensten, bedelarij.

Het college van B&W heeft kennis genomen van de rapportage van de landelijke " Stuurgroep evaluatie politieorganisatie". De rapportage is voor de gemeente Haarlemmermeer met name van belang, omdat hierin een advies is opgenomen over de gewenste indeling van het huidige politiedistrict Haarlemmermeer van de politie Kennemerland. Het college onderschrijft de conclusies in het rapport en stelt het presidium voor de nota ter kennisneming aan te bieden aan de raad.

Het college van B&W heeft de antwoorden vastgesteld op vragen van de raad over de aanrijtijden spoedvervoer ambulancezorg over de eerste 5 maanden van dit jaar.

Het college van B&W heeft kennis genomen van de rapportage Digipanel over Veiligheid. Het college is tevreden over de eerste raadpleging van het Digipanel. Een groot deel van de aangemelde panelleden heeft meegedaan en ook het onderwerp veiligheid heeft op grote belangstelling gerekend. De uitkomsten van het onderzoek bieden handvatten voor verdere acties. In de komende maanden wordt het Digipanel ingezet om interactieve beleidsvorming verder vorm te geven. Daarnaast wordt het panel verder uitgebouwd. Het college stelt het presidium voor de onderzoeksrapportage ter kennisgeving naar de raad te sturen.

Het college heeft kennis genomen van de tussenrapportage Quick Scan inzake de afhandeling van bezwaarschriften en ingestemd met de voorgestelde aanbevelingen en verbeterpunten. Het hoofd van de afdeling CJZ heeft opdracht opdracht gekregen de voorgestelde verbeteringen door te voeren een plan van aanpak op te stellen voor een vervolgonderzoek. De raad ontvangt de nota ter kennisname.

Het college van B&W heeft het Reglement Registratiesysteem personeelssysteem en personeelsdossiers 2005 vastgesteld. In dit systeem worden de persoonsgegevens van medewerkers bewaard.

Financiën
Het college heeft ingestemd met het akkoord bouwfraude. Het akkoord is bereikt tussen de bouwsector en een groot aantal opdrachtgevers waaronder Haarlemmermeer. Het doel van het akkoord is enerzijds een schikking te treffen ten aanzien van de door opdrachtgevers ingediende schadeclaims naar aanleiding van de parlementaire enquête en anderzijds om het onderling vertrouwen tussen partijen te herstellen. Als het akkoord doorgang vindt ontvangt de gemeente aan het eind van het jaar E 1,2 miljoen. Het presidium wordt voorgesteld de nota ter kennisname aan te bieden aan de raad.

Ruimtelijke Ordening

Het college van B&W heeft besloten een samenwerkingsovereenkomst aan te gaan met de Raad bouwontwikkeling voor de realisatie van 263 woningen in project Noordrand. Het college stemt in met de keuze voor Faro architecten b.v. uit Lisserbroek en Architectenbureau Wilmink uit Den Haag voor de realisatie van respectievelijk de laagbouwwoningen en de gestapelde bouw. Het college stemt daarnaast in met het voorstel om woningbouwcorporatie Ymere uit Amsterdam als eigenaar voor de sociale huurwoningen te kiezen.

Het college heeft de antwoorden vastgesteld op de vragen van de fractie GroenLinks over luchtkwaliteit en de N201.

Vinex

Het college heeft de B&W-nota over de verantwoording van het door het college gevoerde beleid over de EKO-slakken vastgesteld en stemt in met een minnelijke schikking met WIG ten bedrage van E 469.000,--. Om de gemeenteraad een goed inzicht te geven in het totale proces is een feitenweergave samengesteld. Het gaat hierbij om de volgende zaken: besluit tot aanschaf van de slakken, besluit tot start van de uitvoering, aanpak calamiteit, besluit tot het verwijderen van de slakken, besluit tot afvoeren van de slakken, besluit tot het starten van een civielrechtelijke procedure, procesbewaking durende de procesgang 2001-2004 en het besluit tot schikking. Het schikkingsvoorstel acht het college - mede gehoord het advies van de gehouden raadssessie - verantwoord. Het schikkingsvoorstel komt overeen met het gedeeltelijk betalen van ingediende facturen omdat ook niet ontkend kan worden dat de prestaties om slakken te leveren ook daadwerkelijk verricht zijn waarbij significante kosten zijn gemaakt. Daarbij komt dat de verhaalsmogelijkheden jegens de enige overgebleven partij zeer beperkt zijn, gezien de financiële draagkracht van de WIG. De waarde van een positieve uitspraak zal dan ook zeer beperkt zijn. Het college stelt het presidium voor de B&W-nota te agenderen voor een raadssessie.

Economische Zaken

Het college van B&W stemt in met het definitief ontwerp van het Van Stamplein. Bij de ontwikkeling van het inrichtingsontwerp zijn vooraf een aantal functies benoemd waaraan het plein moet voldoen. Zo moet het plein geschikt zijn voor de weekmarkt, diverse manifestaties, het verzetsmonument, horeca en een busstation. In afstemming met de oplevering van de winkels en horeca-units is het de bedoeling dat het Van Stamplein ca. september zal zijn aangelegd. Het college stelt het presidium voor de nota ter informatie aan de raad toe te zenden.

Het college heeft de antwoorden vastgesteld op de vragen van de fracties van HAP, PvdA en VVD inzake Schiphol Logistic Park- Kruisweg-Zuid.

Verkeer & Vervoer
Het college heeft onderzoek gedaan naar de verkeersafwikkeling in en rond Floriande. Het college komt tot de conclusie dat er geen reden is om de visie op de verkeersafwikkeling op hoofdlijnen aan te passen, dat wil zeggen in de spitsperiode moeten de knippen (bussluizen) in Floriande hun functie behouden; het Leenderbos behoudt de functie van een gebiedsontsluitingsweg en de IJweg wordt afgewaardeerd naar erftoegangsweg (30 km/uur) met aanvullende maatregelen om het doorgaande autoverkeer te weren. Wel wil het college gedurende een half jaar de voor- en nadelen onderzoeken van het openstellen van de bussluis Waddenweg/Deltaweg in Floriande buiten de spitsperiode (07.00 - 09.00 en 17.00 - 19.00 uur). De bussluis in Sportdorp blijft bestaan om doorgaand verkeer door een verblijfsgebied te weren. Bij belanghebbenden zal worden nagegaan hoe men tegenover een proef staat. Indien men positief tegenover de pilot staat kan worden volstaan met een verkeersbesluit. Anders dient alsnog een art. 19 lid 2 WRO procedure worden gestart. Naar verwachting kan de proef 1 januari 2006 starten. Om het doorgaande verkeer over de IJweg tussen Leenderbos en Bennebroekerweg zoveel mogelijk te weren zullen drempels en versmallingen worden aangebracht. Het knippen van het Leenderbos past niet bij de functie en rol van de weg en zal negatieve gevolgen hebben in de verblijfsgebieden Overbos en Bornholm. Een knip in het Leenderbos wordt dan ook door het college niet verder in overweging genomen. Wel zal op het Leenderbos tussen de rotonde Liesbos en IJweg in het kader van beheer en onderhoud de komende jaren (uiterlijk 2010) de toplaag van asfalt worden vervangen door geluidsreducerend asfalt. Ten slotte komen er op 2 locaties nog aanpassingen om de verkeersafwikkeling in en rond Floriande optimaal en verkeersveilig te laten functioneren. Op de kruising Deltaweg/Oude Bennebroekerweg wordt een rotonde aangelegd. Door het aanbrengen van een bussluis = autoknip op de Oude Bennebroekerweg tussen Hoven en Archipel wordt enerzijds het verkeer via de gewenste route naar de Nieuwe Bennebroekerweg gestuurd en worden anderzijds de kruisingen in die directe omgeving hanteerbaar . Door het weren van dorogaand verkeer op de IJweg kan het kruispunt IJweg-Leenderbos-Altenbrug worden aangepast aan de veranderende verkeersstromen. De subjectieve verkeersveiligheid vormt hier een belangrijke aanleiding om het kruispunt te reconstrueren. Het presidium wordt voorgesteld de collegevoorstellen te agenderen voor overleg/bespreking met de raad.

Het college van B&W heeft de antwoorden vastgesteld op vragen van het CDA over de parkeeroverlast bij de Keplerstraat in Badhoevedorp.

Wonen
Het college heeft de nota Verantwoording investeringsbudget stedelijke vernieuwing 2000-2004 vastgesteld. Het college stelt het presidium voor de nota ter kennisname aan te bieden aan de raad.

Het college stelt de raad voor een krediet van 252.500 euro beschikbaar te stellen voor de financiering van vijf projecten om de kwaliteit van de woonomgeving te verbeteren en/of te vernieuwen. Het gaat hier om drie projecten in de wijk Bornholm ter verbetering van de sociale veiligheid bij Gudumholm, Egholm en Sont, een groenrenovatie rondom de sportzaal aan de Wormerstraat en om het herinrichten van de openbare buitenruimte aan de Pa Verkuyllaan in Badhoevedorp. De projecten kunnen allemaal in de tweede helft van 2005 met uitloop naar 2006 gerealiseerd worden. Het college stelt het presidium voor het raadsvoorstel te agenderen voor de raad.

Welzijn,onderwijs, cultuur
Het college heeft besloten af te zien van de plaatsing van het beeld van Johan Wagenaar en daarmee de kunstopdracht Zwanenburg te beëindigen. Gezien de lange voorgeschiedenis, de slechte ontvangst van het beeld door omwonenden en de inmiddels slechte conditie van het kunstwerk is het proces rond de kunstopdracht beëindigd. De kunstenaar krijgt een vergoeding van E 5.000,= wegens derving van inkomsten en artistiek nadeel. De eigendom van het kunstwerk wordt overgedragen aan de kunstenaar.

Het college heeft het jaarverslag 2004, Breedtesportproject "Wie sport goed doet, goed ontmoet" vastgesteld. In het jaarverslag wordt een overzicht gegeven van het project, de activiteiten die hebben plaatsgevonden, het financiële overzicht en er wordt een doorkijk gegeven naar de toekomst. Het college stelt het presidium voor de nota ter kennisname aan te bieden aan de raad.

Het college stemt in met de jaarrekening 2004 en de begroting 2006 van de AM groep. Het college stemt vooralsnog niet in met een hogere gemeenschappelijke bijdrage dan E 250.000,= vanaf 2007. Deze beslissing is gebaseerd op de onzekerheid over plannen van het kabinet om de WSW te moderniseren (nieuwe financieringssystematiek). Het college stelt het presidium voor de nota ter kennisname aan de raad aan te bieden.

Het college heeft de antwoorden vastgesteld op de vragen van de raad over de bestemming van de Hoeve.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Deniece Reith; 023 -5676240


---- --