Gemeente Rotterdam

Nr. 122
14 juli 2005

Gezamenlijke handhavingscontroles veiligheid bij voortgezet onderwijs en gevangenissen

De instellingen voor voortgezet onderwijs houden zich goed aan de milieu- en bouwvoorschriften maar de brandveiligheid behoeft meer aandacht. Dit is de belangrijkste conclusie van de DCMR Milieudienst Rijnmond, Bouwtoezicht en de Brandweer na een gezamenlijke controle in de afgelopen maanden. In dezelfde periode zijn ook zes gevangenissen en een asielzoekerscentrum gecontroleerd. Ook hier verdienen de regels voor brandveiligheid meer aandacht.

Ruim 150 instellingen voor voortgezet onderwijs zijn gecontroleerd. Het gaat om scholen voor VMBO, HAVO en VWO, maar ook om MBO- en HBO-instellingen en bedrijfscholen. Tijdens de controleperiode zijn de onderzochte scholen gewezen op maatregelen die energie, afval en water kunnen besparen. De door Bouwtoezicht geconstateerde gebreken hadden meestal te maken met het niet zelfsluitend zijn van deuren en de brandwerendheid van scheidingswanden. Illegale verbouwingen of aanbouwen zijn niet aangetroffen. Van alle geconstateerde overtredingen springen afwijkingen aan de brandmeld- en ontruimingsalarminstallaties er het meest uit. Twintig procent van de instellingen houdt zich niet aan de nieuwe eisen die sinds augustus 2003 gelden. De instellingen zullen er onder andere door nieuwe controles op worden aangesproken het naleefgedrag te verbeteren om zodoende de veiligheid te waarborgen.

In dezelfde periode zijn ook zes gevangenissen en een asielzoekerscentrum gecontroleerd. Het veiligheidsniveau scoort op de voorschriften van de Brandweer matig. Drie van de zeven objecten voldeden aan de brandveiligheidsvoorschriften. In totaal zijn bij de overige vier objecten vijftien overtredingen vastgesteld. Bij één gevangenis bleek dat de noodstroomvoorziening door onderhoudswerkzaamheden niet werkte. Dit betekent dat bij een spanningsuitval de afgesproken toegangsweg voor de Brandweer, niet gebruikt kan worden. Hiertegen is direct opgetreden. Inmiddels voldoen alle objecten aan de voorschriften.

De controles maken deel uit van het gezamenlijke handhavingsprogramma 2005 dat het College voor de prioriteit veiligheid als collegedoelstelling hebben opgenomen in het collegeprogramma 'Het nieuwe elan van Rotterdam .en zo gaan we dat doen'. Regels en voorschriften zijn belangrijk voor een effectief veiligheidsbeleid, maar wanneer er onvoldoende gelet wordt op de naleving ervan zijn ze zinloos. Handhaving van deze regels wordt dan ook gezien als een belangrijke schakel in de veiligheidsketen. Een speciaal collegeteam van de burgemeester en de meest betrokken wethouders heeft opdracht gegeven dat er vanaf 2003 een gezamenlijk handhavingsprogramma van de drie meest betrokken diensten zou komen. Dat is gebeurd en inmiddels is het programma voor 2005 in uitvoering. Hiernaast worden er nog vele duizenden controles uitgevoerd door elke dienst afzonderlijk.

noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam