Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht

14 juli 2005

Leeuwarderadeel voert de VROM-taken beter uit

De gemeente Leeuwarderadeel voert de vergunningverlening voor bouwen en milieu beter uit dan in het verleden het geval was. Als reactie op een eerdere inspectie in 2001 heeft de gemeente verschillende verbeteringen doorgevoerd. De inhaalslag bij het verlenen van gebruiksvergunningen ligt op schema. Ook de actualisatie van bestemmingsplannen loopt volgens planning. Verder wordt gewerkt aan het actualiseren van milieuvergunningen.

Op het gebied van de handhaving kan de gemeente zich verbeteren. Dit zijn de meest in het oog springende uitkomsten van een recent onderzoek van de VROM-Inspectie. Het College van B en W van Leeuwarderadeel onderschrijft de conclusies van het rapport en heeft inmiddels een plan van aanpak vastgesteld.

Iedere gemeente in Nederland wordt eens in de vier jaar geïnspecteerd door de VROM-Inspectie. In zo'n onderzoek gaat de Inspectie na hoe de gemeente haar taken uitvoert op het gebied van ruimtelijke ordening, bouwen, milieu en veiligheid. In november 2004 heeft de Inspectie wederom een onderzoek uitgevoerd bij de gemeente Leeuwarderadeel. Dit onderzoek bestond uit dossieronderzoek, interviews met medewerkers van de gemeente en een visuele controle op het grondgebied van de gemeente. Het onderzoek heeft betrekking op 2003 maar heeft rekening gehouden met ontwikkelingen in 2004.

Resultaten

De gemeente voert de wettelijke VROM-taken in het algemeen naar behoren uit, maar zal nog waarborgen voor kwaliteit en continuïteit in de toekomst moeten geven. De gemeente heeft volgens planning in 2007 al haar bestemmingsplannen geactualiseerd. Beleid en programmering worden verder ontwikkeld om daarmee de sturing op de uitvoering verder te verbeteren.

De gemeente heeft op het gebied van de uitvoering van de VROM-taken een behoorlijke vooruitgang geboekt ten opzichte van eerder onderzoek door de VROM-Inspectie. Leeuwarderadeel heeft na dit eerdere onderzoek onder verscherpt toezicht gestaan, maar daarvan is nu geen sprake.

De gemeente werkt hard aan verdere verbetering en kiest soms voor nieuwe oplossingen door bijvoorbeeld alle milieutaken door de Milieuadviesdienst Noord Friesland te laten uitvoeren. Ook heeft Leeuwarderadeel eind 2004 een integraal handhavingsbeleid opgesteld. Voor de uitvoering hiervan wordt gekeken naar samenwerking met de omliggende gemeenten.

Minder sterke punten trof de VROM-Inspectie aan bij de uitvoering van enkele milieutaken en de handhaving op het gebied van ruimtelijke ordening. Het duurde erg lang voordat er een nieuw milieubeleidsplan was en ook het gemeentelijke rioleringsplan is al geruime tijd verlopen.

Maatregelen

De VROM-Inspectie heeft de uitkomsten van het onderzoek op 21 maart 2005 besproken met de gemeente. Afgesproken is dat de gemeente de uitvoering van het plan van aanpak direct zal oppakken. Eind 2005 kijkt de inspectie of de gemaakte afspraken worden nagekomen en hoe het staat met de voortgang van de verbeteringen. Download

Rapport VROM-Inspectie (pdf, 180 KB)
http://www.vrom.nl/get.asp?file=Docs/20050714_VIrapport_Leeuwarderadeel.pdf

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=21064 )