Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout (14/07)

OOSTERHOUT NB, 14 juli 2005

Politie rolt twee hennepkwekerijen in Kaatsheuvel op

KAATSHEUVEL: De politie trof op woensdag 13 juli in een loods aan de Poolsestraat een hennepkwekerij aan. Afgeplakte ramen, een zoemend geluid en warmtemetingen waren reden voor de inval. Toen de politie de deur forceerde trad er een luid alarm in werking. In de loods was een verborgen ruimte gecreëerd, waarin de wietplantage verborgen was. Er was sprake van een dubbele muur en de toegangsdeur tot deze ruimte was verstopt achter een kast, die eerst opzij geschoven moest worden. De kwekerij bestond uit circa 1.000 hennepplanten. De planten zijn door de politie bemonsterd, in beslaggenomen en daarna vernietigd. De kwekerij is ontmanteld waarbij de installatie (o.a. 64 assimilatielampen, voedingsstoffen etc.) door de politie in beslag is genomen. De politie arresteerde ter plaatse een 22-jarige man uit Tilburg. Hij huurde het pand van de eigenaar. De eigenaar bleek overigens te goeder trouw te zijn en was niet op de hoogte van de aanwezigheid van een hennepkwekerij in zijn pand. Inmiddel is gebleken dat er illegaal stroom werd afgetapt, waarvan het
elektriciteitsbedrijf Essent inmiddels aangifte heeft gedaan.

Tijdens de warmtemeting kwam er ook een hoge warmtestraling vanuit een aangrenzend pand. Dit pand is gelegen aan de Schotsestraat. Bij controle bleek de warmte ontwikkeling uit twee zogenaamde kweekkasten te komen. Dit zijn kasten om stekjes van hennepplanten te kweken. In totaal trof de politie hierin circa 95 plantjes aan. Ook deze planten zijn door de politie bemonsterd, in beslaggenomen en vernietigd. In dit pand arresteerde de politie een 28-jarige Tilburger. Beide verdachten zijn voor nader onderzoek in verzekering gesteld.

Agenten nemen radardetector in beslag

WAALWIJK: Politieagenten namen woensdagmiddag 13 juli bij een verkeerscontrole op de Van Andelstraat een radarverklikker in beslag. Een 48-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats in Nederland had het apparaat in zijn personenauto zitten. De man kreeg proces-verbaal en de radarverklikker werd in beslag genomen. Op 1 oktober 2003 werd het verbod op de radardetector in Nederland ingevoerd. Het gebruik van radardetectoren ondermijnt
snelheidscontroles, waardoor de verkeersveiligheid negatief wordt beïnvloed. Wanneer een automobilist met een radarverklikker bij een verkeerscontrole tegen de lamp loopt, moet naast de boete van 250,- de radardetector worden ingeleverd.

Snelheidscontrole in Gilze

GILZE: Woensdagmiddag 13 juli heeft de politie aan de Chaamseweg in Gilze een snelheidscontrole gehouden. Met behulp van de Lasergun controleerde de politie tussen 14.00 en 15.00 uur in totaal 65 voertuigen, waarvan er vijf te snel reden. Deze automobilisten kregen een bekeuring. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 107 kilometer per uur. Ter plaatse geldt overigens een maximum snelheid van 80 km/u.

Vroege afsteker van vuurwerk opgepakt

OOSTERHOUT: Woensdagavond 13 juli is een minderjarige jongen (14) opgepakt na het afsteken van vuurwerk. In de loop van de middag waren er al klachten bij de politie binnengekomen over overlast van vuurwerk in de omgeving van de Bredaseweg. Rond 19.00 uur waren er opnieuw klachten. De politie pakte de minderjarige op in de omgeving van de Bredaseweg. Kort daarvoor had hij nog vuurwerk afgestoken in het Venkelhof. De jongen vertelde tijdens zijn verhoor dat hij dag ervoor, voor 30,- vuurwerk had aangeschaft in België. Het ging om zogenaamde strijkers. Strijkers zijn in Nederland verboden vanwege de grote knalkracht en omdat het onduidelijk is wanneer een strijker klapt. Aan een strijker zit namelijk geen lont. Dit verboden vuurwerk wordt aangestreken, net als een lucifer en het is maar afwachten op welk moment de klap komt. Bovendien is het in Nederland alleen toegestaan om vuurwerk af te steken rond de jaarwisseling. De jongen kreeg proces-verbaal en het illegale vuurwerk werd in beslag genomen.

Vrouwen plegen insluiping

DUSSEN: Bij een oudere, alleenstaande man vond op woensdagmiddag 13 juli een insluiping plaats. Dat gebeurde rond 16.30 uur aan het Wilhelminaplantsoen. De man deed de deur open voor drie onbekende vrouwen Een van hen vroeg om een glas water, vanwege de warmte. De man haalde een glas water en vermoedelijk pleegde het trio ondertussen de diefstal. Toen de man met een glas water terugkwam bij de deur, waren de drie vrouwen verdwenen. De man mist sindsdien twee geldkistjes en zijn portemonnee. De politie nam een aangifte op en kreeg daarbij een signalementbeschrijving van de nog onbekende daders. Het advies is om in voorkomende gevallen de deur gewoon helemaal dicht te doen. Dit lijkt misschien wat onbeleefd, maar houdt criminelen wel buiten de deur.

Man aangehouden op verdenking van mishandeling

GILZE: Een 19-jarige inwoner van Hilversum is door de politie opgepakt op verdenking van mishandeling. De arrestatie vond plaats op woensdagmiddag 13 mei rond 16.30 uur op opvangcentrum Prinsenbosch. De verdachte had kort daarvoor medewerkers van het opvangcentrum verbaal bedreigd. Dat gebeurde toen het personeel wilde bemiddelen bij een ruzie tussen bewoners van het opvangcentrum en de verdachte. Daarbij mishandelde de verdachte een van de personeelsleden, door de medewerker een elleboogstoot tussen de ribben te geven. De politie arresteerde de man. Hij is in verzekering gesteld en voor nader onderzoek ingesloten.

Woninginbraak in Waalwijk

WAALWIJK: Op donderdag 14 juli is er tussen 08.00 uur en 12.00 uur ingebroken in een woning aan het Europaplein. De inbreker drong de woning binnen via een openstaand raam, dat hij bereikte door op het zonnescherm te klauteren. De gedupeerde bewoonster kon nog niet aangeven wat er precies gestolen is. De politie is inmiddels met een buurtonderzoek gestart. Bovendien gaat de technische recherche nog een sporenonderzoek uitvoeren.

Nieuwe arrestatie in Zwaluwse hennepzaak

HOOGE ZWALUWE: De politie heeft op woensdag 13 juli de eigenaar opgepakt van de hennepkwekerij aan de Korteweg in Hooge Zwaluwe. De politie betrapte dinsdag 12 juli drie inbrekers op heterdaad bij een inbraak in een woning. Het drietal was bezig om de opbrengst van een hennepkwekerij te stelen. Het ging om een twee 41-jarige Bredanaars en een 28-jarige inwoner van Breda. In de woning stuitte de politie, in vier verschillende ruimten op hennepkwekerijtjes. In totaal ging het om circa 500 planten.
De politie arresteerde gisteren een 40-jarige inwoner van Hooge Zwaluwe voor het inrichten en exploiteren van de wietplantage. De verdachte had de woning gehuurd en de bovenverdieping en zolder ingericht om hennep te kweken. De man legde tijdens het verhoor een bekentenis af. Na het opmaken van een proces-verbaal is hij weer in vrijheid gesteld. Dit in afwachting van de rechtszaak die volgt.

Auteur: Jeroen Steenmeijer