Gemeente Sluis

provincies uiten bezorgheid over visserijsector

persbericht - 13 JULI 2005

Gemeenten en provincies uiten bezorgheid over visserijsector wegens Stijgende olieprijzen

Het Bestuurlijk Platform Visserij (BPV) heeft minister Veerman een brandbrief gestuurd over zorgwekkende ontwikkelingen in de visserijsector als gevolg van de stijgende olieprijzen. Het BPV, waarin visserijgemeenten en de provincies Zeeland, Flevoland en Noord-Holland zijn vertegenwoordigd, roept de minister op om per direct de visserijsector in Nederland een helpende hand te bieden. De gemeenten Vlissingen en Sluis zijn lid van het BPV en hebben de brief meeondertekend.

De stijgende brandstofprijzen stellen de visserijsector voor een groot probleem. Waar men in 2003 nog voor 26 eurocent per liter gasolie kon kopen, daar betaalt men inmiddels ruim 40 eurocent per liter. Het is voor vissers dan ook vrijwel niet meer mogelijk om een rendabele visserij uit te oefenen. De afgelopen tijd kwamen de zorgen van de vissers vooral voort uit de quotaproblematiek die onveranderd blijft. Daarnaast groeien de steeds stijgende brandstofprijzen uit tot een nijpend probleem voor de bedrijfsvoering.

Tijdens een bijeenkomst van ongeveer 300 vissers uit de diverse vissersplaatsen op zaterdag 1 juli 2005 in de Visafslag op Urk, is openlijk gespeculeerd over acties in de vorm van blokkades. Het BPV is geen voorstander van blokkades en wil overleg met de minister om deze moeilijke situatie door te komen. De bestuurders vrezen tevens dat, wanneer niet op korte termijn maatregelen worden getroffen, een deel van de vloot gedwongen wordt het vaartuig langs de kant te leggen.

Daarbij vraagt het BPV aandacht voor het feit dat in andere Europese landen, en met name Frankrijk, de overheid kennelijk wel bereid is de vissers te helpen in deze moeilijke tijd. In hoeverre de hulp aan de visserijsector in deze landen altijd in overeenstemming met Europese regels geschiedt, is niet duidelijk. Het platform vindt het onaanvaardbaar dat in de ene lidstaat van de EU iets gebeurt wat in een andere Europese lidstaat niet kan.

De gemeentes worden in geval van (gedwongen) beëindiging van de visserijactiviteiten geconfronteerd met ingrijpende sociaal-economische gevolgen die zij niet alleen kunnen dragen. Mogelijk zullen veel vissers zich moeten melden bij de Sociale Dienst. Ook gevolgen voor de werkgelegenheid in de keten van visverwerking en vishandel zijn niet uit te sluiten. De problematiek van de olieprijzen krijgt nu al een doorwerking naar de hele keten van visserij en visverwerking, inclusief de toeleveringsbedrijven.

Het BPV erkent dat capaciteitsreductie door terugdringing motorvermogen en het opzetten van een saneringsregeling, waaraan door de minister en de sector wordt gewerkt, onontkoombaar zijn en goed voor de sector. Maar om te voorkomen dat de warme sanering die momenteel wordt voorbereid, op zeer korte termijn vooraf wordt gegaan door een koude sanering als gevolg van de nog steeds stijgende brandstofprijzen, moet snel een helpende hand worden geboden.

De gemeentes Vlissingen en Sluis zijn zeer begaan met hun vissers en rekenen erop dat de minister snel met een passende oplossing komt.
---

Voor nadere inlichtingen
Gemeente Sluis:
Voorlichting, tel. 0117-457 123

Gemeente Vlissingen:
Wethouder Piet van der Maden (portefeuillehouder Visserij), tel. 0118-487 222