VVD



14 jul 2005 - Werving voor ?jihad? binnen Hoger Onderwijs in het Verenigd Koninkrijk

Vragen aan de minister van Justitie, de minister voor Vreemdelingenbeleid en Integratie (V&I) en de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) door de leden Visser en Weekers (beide VVD)

1. Bent u bekend met de berichtgeving over werving voor de 'jihad' binnen het Hoger Onderwijs in het Verenigd Koninkrijk, waaruit blijkt dat extremisten studenten winnen voor hun radicale gedachtegoed, met name via op etnische achtergrond georganiseerde studentenverbanden?

2. Bent u bekend met de berichtgeving dat instellingen in het Hoger Onderwijs in Nederland uitsluitend ad hoc reageren op extremistische uitingen?

3. Zijn er aanwijzingen dat zich in het Nederlands Hoger Onderwijs en de daaraan gelieerde organisaties en studentenverbanden vergelijkbare radicaliseringprocessen voordoen?

4. Heeft de regering dit laten onderzoeken? Zo ja, wat waren de resultaten van dit onderzoek?

5. Naar aanleiding van een COT-rapport waarin werd aanbevolen om instellingen voor Hoger Onderwijs veiligheidsplannen op te laten stellen, werd door het ministerie van OCW toegezegd dat er in bestuurlijk overleg aandacht aan deze problematiek zou worden besteed. Op welke wijze heeft dit overleg plaatsgevonden en wat zijn de uitkomsten hiervan?

6. Wordt er in de MVV-procedure (Machtiging tot Voorlopig Verblijf) voor niet-Nederlandse studenten die in Nederland willen komen onderzocht of zij een gevaar kunnen vormen voor de openbare orde en of zij in aanraking zijn geweest met radicaal-islamitisch gedachtegoed, dan wel hun studie in Nederland een dekmantel vormt voor andere activiteiten?

7. Worden universiteitsbesturen, met het oog op de studenten die zich aanmelden voor het collegejaar 2005-2006 op de hoogte gesteld van de noodzaak de achtergrond van niet-Nederlandse studenten te onderzoeken?

http://www.scienceguide.nl , "Al-Qaeda ronselt in Hoger Onderwijs" d.d. 12 juli 2005

http://www.scienceguide.nl, "Terreurpreventie in HO" d.d. 14 juli 2005

Rapportage Veiligheidsmanagement en crisisbeheersing in het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek, d.d. 10 juli 2004