Gemeente Deventer

Week 28, 14 juli 2005

Economische groei en kracht in zuidwest overijssel hoog

In de visie van de provinciale dynamiek 2005 van de Rabobank worden de prestaties van de Nederlandse provincies beschreven. In het overzicht van de veertig onderzochte regioâs staat de regio Zuidwest Overijssel met het cijfer 6,59 op de derde plaats. Hiermee scoort Zuidwest Overijssel met Deventer als centrumgemeente, wederom goed. De score is gemeten aan de hand van rapportcijfers voor de economische groei en de economische kracht van de regioâs. Deventer stond in een onlangs gehouden benchmark onderzoek naar het ondernemersklimaat van de G30 steden op de eerste plaats. Bovenaan in het Rabo-onderzoek staan de regioâs Midden-Flevoland en Almere.

Het rapportcijfer van de regio Zuidwest Overijssel is gemeten aan de hand van de economische groei en de economische kracht. Het Nederlands gemiddelde wordt hierbij jaarlijks op een 6 gezet. Een waardering met een cijfer hoger dan zes betekent dat een regio boven het Nederlands gemiddelde scoort. Een waardering onder de zes duidt op een minder dan gemiddelde prestatie. Zuidwest Overijssel scoort zowel bovengemiddeld als het gaat om de punten groei en kracht.

De economische groei wordt bepaald aan de hand van de groei van de winst, de export, de omzet en de werkgelegenheid in het bedrijfsleven. De economische kracht wordt beoordeeld aan de hand van de bedrijfsdynamiek, de productiestructuur, de exportgerichtheid en de investeringbereidheid van de bedrijven. De hoogste score heeft de regio als het gaat om exportgroei en het percentage bedrijven met investeringen (allebei een 8).

Een minpunt is er ook, dat betreft de beschikbaarheid van uitgeefbaar bedrijventerrein. In de regio rondom Deventer is het aantal hectare dat beschikbaar is het laagst van Nederland. Met de komst van de bedrijventerrein Linderveld en Bedrijvenpark A-1 (samen 110 hectare) kan dit minpunt weggepoetst worden.

Triple P

Het rapport geeft naast een beeld van het economisch presteren binnen de regioâs ook inzicht in duurzaamheid. Met duurzaamheid wordt dan gedoeld op de kwaliteit van de drie dimensies van de leefomgeving: de sociaal-culturele, de ecologische en de economische kwaliteit ook wel People, Planet en Profit genoemd. Samen vormen deze kwaliteiten de Triple P, een indicator voor de duurzaamheid.

People heeft betrekking op onderwerpen als veiligheid, sociale contacten en woonklimaat. Planet gaat over milieubelasting en het landschappelijk uiterlijk van gebieden. Profit staat voor de welvaart van de burgers en het presteren van het bedrijfsleven. Voor wat betreft de duurzaamheid in de provincie Overijssel scoort de provincie bovengemiddeld en eindigt zij op de vijfde plaats, waarbij de hoge mate van sociale verwevenheid (People) en de diverse natuur (Planet) in de provincie, de economische kwaliteit van de gehele provincie compenseren. Wel heeft de landbouw zijn uitwerking op het milieu in Overijssel. In geen enkele provincie wordt zoveel mest en mineralen geproduceerd als in Overijssel.

Publicatiedatum: 14-7-2005

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging donderdag 14 juli 2005