Gemeente Doesburg


week 28-2005

Rubriek Nieuws uit het stadhuis, plaatsing d.d. 13 juli 2005, week 28.

OPENBARE VERGADERING
Raadsvergadering van 30 juni 2005.
In de vergadering van de raad van de gemeente Doesburg van 30 juni j.l. zijn de volgende besluiten genomen:

* de voorjaarsnota 2005, een tussentijds verslag van de financiële stand van zaken, is vastgesteld;

* de jaarrekening 2004 en het jaarverslag 2004 zijn eveneens vastgesteld;

* tot Gecommitteerde tot de Administratie van de Gestichten van Weldadigheid is benoemd de heer D. v.d. Lei, F.D.Rooseveltsingel 33 te Doesburg;

* de jaarrekening 2004 van de Stichting Overdekt Zwembad is goedgekeurd;

* het verantwoordingsverslag over de uitvoering van de Wet werk en Bijstand over het jaar 2004 is eveneens goedgekeurd;
* het Noordelijk Molenveld is aangewezen tot 30 km-zone;
* het bestemmingsplan Buitendijks gebied is vastgesteld;
* voor het pand Eekstraat 14 is een voorbereidingsbesluit genomen;
* vastgesteld is het milieujaarverslag over het jaar 2004;
* een aantal bezwaarschriften tegen het raadsbesluit tot vestiging van de Wet voorkeursrecht gemeenten aan de Koppelweg is ongegrond verklaard;

* vastgesteld is het financieel beleidsplan Stichting IJsselgraaf 2003/2005 en het reglement gemeentelijk toezicht op het openbaar primair onderwijs. Ingestemd is ook met het jaarverslag van 2003 van de stichting en is goedkeuring verleend aan de begroting 2005.

Nadere inlichtingen over het bovenstaande zijn te verkrijgen bij de raadsgriffier, de heer W. Stoppels, tel.481320.

BOUWEN EN WONEN
Aanvraag bouwvergunningen
De volgende aanvragen om een bouwvergunning zijn ontvangen op:
* 1-7-2005 IJsselkade geheel oprichten van een kunstwerk op een sokkel

* 5-7-2005 Meipoortstraat 78 plaatsen van een dakkapel op het achterdakvlak

Aanvraag sloopvergunningen
De volgende aanvragen om een sloopvergunning zijn ontvangen op:
* 1-7-2005 Kraakselaan 129 slopen van een schuur met afdak

Het publiceren van een aanvraag om een vergunning wil nog niet zeggen dat de vergunning al is verleend. Er mag dan ook nog niet met de uitvoering gestart worden. Tegen een aanvraag kan geen bezwaar worden gemaakt, wel kunt u eventuele zienswijzen kenbaar maken.

Verleende bouwvergunningen
Burgemeester en wethouders hebben voor de volgende bouwplannen de vergunning verleend op:

* 4-7-2005 Broekhuizen 18 vergroten van een woning
* 5-7-2005 Grietstraat 10 veranderen van de woning (gewijzigde aanvraag)

Verleende sloopvergunningen
Burgemeester en wethouders hebben voor de volgende sloopaanvragen vergunning verleend op:

* 6-7-2005 Kraakselaan 129 slopen van een schuur met afdak

Alle genoemde aanvragen en verleende vergunningen kunnen tijdens de openingstijden van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 12.00 uur worden ingezien bij Bouw- en Woningtoezicht, cluster Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling.

Welstandscommissie te Doetinchem
De eerstvolgende zitting van de welstandscommissie is gepland op maandag 18 juli 2005 in het stadhuis van Doetinchem. Tijdens deze openbare zitting worden de bouwplannen en overige verzoeken welke niet door de rayonarchitect onder mandaat zijn afgehandeld om advies voorgelegd aan de welstandscommissie. De agenda hiervoor kan de vrijdag voorafgaand aan deze zitting worden opgevraagd bij Bouw- en Woningtoezicht (0313 481362). Ook is deze dan te vinden op de website van deze gemeente www.doesburg.nl.

BINNEN HET BESCHERMD STADSGEZICHT ZIJN VERANDERINGEN EN/OF WIJZIGEN AAN BOUWWERKEN, TUINEN EN ERVEN ZONDER VERGUNNING NIET TOEGESTAAN Het centrum van Doesburg is in 1974 aangewezen als beschermd stadsgezicht. Dat was een erkenning van de monumentale kwaliteit van onze historische binnenstad. De doelstelling is om die monumentale kwaliteit van de historische binnenstad zo goed mogelijk te bewaren. Dat brengt een aantal beperkingen met zich mee. Het is verboden om zonder vergunning veranderingen en/of wijzigingen aan te brengen binnen het beschermd stadsgezicht. Het vergunningvrij bouwen en slopen is niet toegestaan. Binnen het gebied van het beschermd stadsgezicht is meestal tenminste een lichte bouwvergunning en/of sloopvergunning dan wel een aanlegvergunning nodig. Deze verplichting geldt voor alle gebouwen en bouwwerken, dus monumenten en niet-monumenten, maar ook voor tuinen en erven.

Naast de normale verbouwingen, vergrotingen en veranderingen aan gebouwen en bouwwerken, waarvoor altijd een vergunning nodig is, mogen zonder de vereiste vergunning bijvoorbeeld ook geen:
* gevels van het gebouw worden gepleisterd;
* Monumenten worden geschilderd in een andere kleur en/of volledig nieuw geschilderd waarbij de bestaande verflagen worden verwijderd; voor het overschilderen in dezelfde kleur, waarbij de bestaande verflagen niet verwijderd mogen worden, is geen monumentenvergunning vereist;

* gevelindelingen worden gewijzigd en/of vervangen als b.v. sierlijsten, ornamenten, dakgoten, enz.;

* kozijnen, ramen en deuren worden gewijzigd en/of vervangen (uitvoering in kunststof is niet toegestaan);
* dakramen en dakkapellen worden geplaatst en/of vervangen (uitvoering in kunststof is niet toegestaan);
* bouwkundige onderhoudwerkzaamheden worden verricht aan b.v. gevels, kozijnen, ramen, deuren, goten, daken, dakpannen, zonweringen, luiken, enz. (materialen vervaardigd uit kunststof zijn niet toegestaan);

* interne verbouwingen plaatsvinden, ook voor zover die verbouwing betrekking heeft op niet-dragende constructieonderdelen;
* dakterrassen worden aangebracht;

* bouwwerken als b.v. berg-, stallingsruimte(n), tuinhuisje(s), overkapping(en), enz. worden geplaatst;

* terreinen worden afgraven, ophoogt en geëgaliseerd tenzij de werkzaamheden binnen het kader van de uitvoering van het plan en normale onderhoud van toepassing is;

* bomen worden gerooid;

* bouwkundige erfafscheidingen worden aangebracht. Groen als erfafscheiding altijd in overleg met de naastgelegen percelen.

Voor het plaatsen van (bouw)steiger(s), bouwkeet, -materialen, containers, enz. voor of nabij het pand dient u vooraf een verzoek in te dienen bij het Bouw- en Woningtoezicht voor toestemming van het gebruik van gemeentegrond. Ook voor het aanbrengen van reclame-uitingen, vlaggen en andere attributen op gevels en op de grond is een vergunning nodig evenals voor het hebben van terrassen.

De voorschriften en eisen zijn o.a. geregeld in:
* de Woningwet, ex. artikel 43 lid 2a en b;
* de Monumentenwet 1988;

* de Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente Doesburg;
* het bestemmingsplan Binnenstad Doesburg;

de welstandsnota en het hieruit voortkomende beeldkwaliteitplan Doesburg Oude Stad,
deel 1 de binnenstad en deel 2 de vestiginggordel; en liggen ter inzage bij het Bouw- en Woningtoezicht, cluster Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling.

Nadrukkelijk wordt vermeld dat bovenstaande opsomming bepaald niet uitputtend is. Als u een gebouw, een bouwwerk en/of een tuin binnen het beschermd stadsgezicht wilt veranderen is het verstandig om vooraf overleg te voeren met de gemeente omdat bijna altijd wel een vergunning nodig is.

Voor nadere informatie of vragen kunt u zich wenden tot de website www.vrom.nl/bouwvergunningen_online van het ministerie VROM, www.doesburg.nl van de gemeente Doesburg, de stadsgids en/of het Bouw- en Woningtoezicht.

Het hieronder afgedrukte kaartje geeft het als beschermd stadsgezicht aangewezen stadsdeel aan.

Vrijstellingsprocedure Eekstraat 14
Burgemeester en wethouders van Doesburg geven kennis van het verzoek om vrijstelling van het bestemmingsplan Landelijk Gebied Noord ten behoeve van de functiewijziging van de voormalige agrarische bedrijfsbebouwing aan de Eekstraat 14 ten behoeve van de opslag van antiek. Het verzoek is in strijd met de voorschriften van het bestemmingsplan Landelijk Gebied Noord, omdat de opslag van antiek niet in overeenstemming is met de gebruiksbepalingen van het geldende bestemmingsplan.

Het college is voornemens hiervoor vrijstelling te verlenen overeenkomstig artikel 19 lid 1 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening. Het verzoek om vrijstelling en de ruimtelijke onderbouwing liggen met ingang van donderdag 14 juli 2005 gedurende 4 weken voor een ieder ter visie op het Publieksbureau, Ph. Gastelaarsstraat 2. Gedurende deze termijn kan een ieder zijn/haar zienswijze schriftelijk naar voren brengen tegen het voornemen tot verlening van vrijstelling bij burgemeester en wethouders, postbus 100, 6980 AC te Doesburg.

VERKEER
Aanwijzing Noordelijk Molenveld tot 30 km/h-zone Burgemeester en wethouders van de gemeente Doesburg maken ter voldoening aan het bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht bekend, dat de raad van de gemeente Doesburg de regiopolitie Gelderland Midden gehoord hebbende in zijn vergadering van 30 juni 2005 heeft besloten het Noordelijk Molenveld aan te wijzen tot 30 km/h-zone. Het streven is om de maatregel in week 29, omstreeks 20 juli as., te laten ingaan.
Belanghebbenden kunnen op grond van de Algemene wet bestuursrecht binnen 6 weken na bekendmaking tegen dit verkeersbesluit een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij de raad van de gemeente Doesburg, postbus 100, 6980 AC Doesburg. Tegelijkertijd kan de voorzieningenrechter van de Arrondissementsrechtbank Arnhem, postbus 9030, 6800 EM Arnhem, verzocht worden een voorlopige voorziening te treffen, indien onverwijlde spoed, gelet op uw belangen, dat vereist. Het besluit ligt met ingang van donderdag 14 juli tot en met woensdag 25 augustus 2005 gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage op het Publieksbureau van het stadhuis, Ph. Gastelaarsstraat 2. Voor nadere informatie kunt u zich wenden tot:
P.F.G. Vermeulen, telefonisch bereikbaar onder nummer 0313 48 13 68; A.H. Rood, telefonisch bereikbaar onder nummer 0313 48 13 81

OVERIGE VERGUNNINGEN
Kapvergunningen
De volgende kapaanvraag is ontvangen en ligt ter inzage: Hermaat 167: een Chinese moerascypres, ontvangen 30 juni;

I.v.m velling is de volgende herplantplicht opgelegd:
* Looiersweg nabij gemaal: geveld een knotwilg, een meidoorn, en 11 wilgen, verzonden 5 juli;

Er is een herplantplicht opgelegd, te weten:

* Aanplant strook riet aan de oeverzijde (ca. 40 x 3 m), aanplant inheemse struiksoorten, zoals meidoorn, kardinaalsmuts, krent, rondom gemaalgebouw, en in twee afzonderlijke groepen aan de taludzijde, aanplant 4 grijze elzen (Alnus glutinosa), maat 12-14 cm, in de afzonderlijke groep inheemse beplanting, inzaaien overig terrein met bloemenmengsel behorend bij natte, matig voedselrijke grond, oevers.
Herplantplicht dient voor 31 december 2005 uitgevoerd te zijn.

BEZWAARSCHRIFTEN
Tegen de hiervoor vermelde besluiten kan binnen zes weken na datum van bekendmaking een gemotiveerd bezwaarschrift worden ingediend. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan het gemeentebestuur, Postbus 100, 6980 AC Doesburg. Mochten hieromtrent nog vragen bestaan (u wilt bijvoorbeeld eerst inzage in de stukken), dan adviseren wij u telefonisch contact met ons op te nemen.
U kunt zich dan wenden tot de heer D.J. Lokhorst (0313-481324).

OVERIGE MEDEDELINGEN
Doesburg biedt I/D-ers kans
De gemeente Doesburg heeft duidelijkheid geschapen omtrent de toekomst van de oude I/D-banen (Instroom/-Doorstroombanen): wie de komende tijd niet aan een reguliere baan weet te komen mag in principe op de huidige werkplek blijven. De gemeente gaat mensen die nog wel kansen hebben op werk helpen om elders aan de slag te komen. Van de helft van de huidige 18 I/D-ers is overigens reeds vastgesteld dat ze om leeftijds- of gezondheidsredenen geen kans meer hebben op ander werk. Zij krijgen geen reïntegratietraject meer aangeboden.

Sinds 2004 valt alle door de gemeente gesubsidieerde arbeid onder de werking van de Wwb (Wet werk en bijstand). Dit betekent dat ook mensen die op dit moment werkzaam zijn in de I/D-regeling zo veel mogelijk aan regulier werk worden geholpen.

Sommige I/D-ers verrichten al jaren werk bij dezelfde werkgever, bijvoorbeeld als conciërge of als medewerker bij een welzijnsinstelling.
De gemeente subsidieert het grootste deel van de loonkosten: 85%. Deze kosten drukken zwaar op het budget dat de gemeente van het rijk krijgt om mensen aan het werk te helpen. Wethouder Willem Bouman hierover: Willen we als gemeente meer mensen helpen richting werk, dan is het van belang om het aantal mensen in de oude regelingen zo veel mogelijk te beperken. Dat kan ook in het belang van betrokkenen zelf zijn, omdat we niet kunnen garanderen dat de gesubsidieerde banen, die vanaf nu vangnetbanen heten, tot in lengte van jaren blijven bestaan.

Van werkgevers verwacht de gemeente ook in de toekomst een bijdrage in de loonkosten. Voor 2006 is die bepaald op 15%. De bedoeling van de nu door de gemeente genomen besluiten is om de situatie voor de mensen in de oude regelingen voor langere tijd te regelen. Echter, jaarlijks beoordeelt de gemeente de resultaten van het reïntegratiebeleid. Zij kan na verloop van tijd besluiten om het beleid te wijzigen, mocht dat noodzakelijk worden geacht. Uiteraard zullen betrokken daarover dan tijdig worden geïnformeerd.