Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


Voortgangsrapportage bestrijding drugsoverlast
14 juli 2005
Programma bestrijding drugsoverlast levert positief resultaat op

Het programma dat stadsdeel Zuidoost sinds 2003 samen met de gemeente Amsterdam, politie, justitie, GGD en de Sociale Dienst inzet ter bestrijding van de drugsoverlast heeft geleid tot zichtbare resultaten. In de winkelcentra zijn de eerste zichtbare resultaten waarneembaar en de drugsgerelateerde overlast is afgenomen.

Dit blijkt uit de `Voortgangsrapportage Bestijding drugsoverlast Zuidoost' dat onlangs is verschenen. De eindconclusie van het rapport is dat het ingezette beleid succesvol is, maar dat er de komende periode nog geïnvesteerd moet worden in uitbreiding van de opvangvoorzieningen, de bestrijding van straatoverlast, drugshandel en criminaliteit en communicatie met bewoners en winkeliers.

Drugsoverlast afgenomen
Uit de rapportage blijkt dat de extra inzet in het kader van het programma `Bestrijding drugsoverlast Zuidoost' heeft geleid tot een afname van de drugsoverlast in 2004. De drugsgerelateerde meldingen en aangiftecijfers zijn in vrijwel alle drugsoverlastgebieden en potentiële drugsoverlastgebieden gedaald. De meeste resultaten zijn geboekt in de Amsterdamse Poort, de F/D-buurt, Venserpolder, de E-buurt en Kraaiennest. Zo vertonen de meldingen drugsoverlast in 2004 een lichte daling van 3% tegenover een stijging in Amsterdam van 35%. Ook het aantal aangiften van diefstal uit/vanaf motorvoertuigen laat in 2004 een grote daling van 39% zien. De daling is hiermee hoger dan het Amsterdams gemiddelde van 19%. De aangiften van winkeldiefstal is met 30% gedaald in stadsdeel Zuidoost tegenover een Amsterdamse daling van 19%.

Veiligheid en openbare orde
Op het gebied van openbare orde en veiligheid is fors ingezet. De afgelopen anderhalf jaar is het cameratoezicht in de winkelcentra uitgebreid. Waar voorheen alleen in Kraaiennest cameratoezicht was, hebben nu ook de Amsterdamse Poort, Ganzenpoort en de Venserpolder cameratoezicht. Er is extra professioneel toezicht in bepaalde gebieden, er is een particulier beveiligingsbedrijf dat surveilleert in sloopflats en rapporteert aan de politie en zorginstellingen en sinds 2004 treedt de politie actiever op tegen overlast veroorzakers. Eind 2004 is een regiecentrum gestart waar het stadsdeel, de politie, justitie, de GGD en Rochdale samenwerken om enerzijds de straatoverlast aan te pakken en anderzijds individuele trajecten uit te stippelen voor opsporing en vervolging van verslaafde veelplegers en verslaafden die voor overlast zorgen en overtredingen begaan.

Zorg en opvang
In 2003 lag het aanbod van zorg en opvang en de werkwijze ver beneden peil. Voor de 600 chronische gebruikers afkomstig uit Zuidoost was er niet voldoende opvang, hoewel dat een belangrijke voorwaarde is voor terugdringen van de overlast. De tweede pijler in het drugsprogramma is daarom de zorg- en opvangvoorziening voor verslaafden uit te breiden. Ook op dit gebied zijn er goede resultaten geboekt. Allereerst is de Supportaanpak (aanbod op de domeinen onderdak, dagbesteding, inkomen, medische zorg en beschermd gebruik) ook in Zuidoost ingevoerd. Door de introductie van deze aanpak wordt nu de grootste groep gebruikers bereikt. Waar in 2003 nog 307 supportcliënten geregistreerd stonden bij de GGD, ligt dit aantal anno 2005 op 546. Het aantal woonplekken is gegroeid van 62 in 2003 tot 146 op dit moment. Het aantal verslaafden dat deelneemt aan dagactiviteiten is gestegen van 62 naar 197. In 2004 is er in de geïntegreerde drugsopvang aan de Flierbosdreef een dependance van de Sociale Dienst waar dakloze verslaafden met een uitkering worden ontvangen, maar waar ook direct voorwaarden verbonden worden aan de verstrekking van de uitkering, zoals het verplicht deelnemen aan dagactiviteiten. De eerste onderzoeken van politie en GGD wijzen uit dat het bieden van onderdak en zorg aan verslaafden leidt tot een afname van overlastgevend- en/of crimineel gedrag.

Voortgang
Het stadsdeel zal vanwege de behaalde resultaten het drugsprogramma continueren en op bepaalde onderdelen extra inzet plegen. Het blijkt dat ondanks dat de inzet verhoogd is en de aangiftecijfers gedaald zijn, de bewoners en winkeliers dit nog niet in voldoende mate ervaren. De komende periode zal het stadsdeel intensiever communiceren met bewoners en winkeliers. Verder blijft het stadsdeel zich hard maken voor uitbreiding van de nachtopvang om het tekort van 249 plekken weg te werken en dakloze verslaafden effectief van straat te houden. Het stadsdeel dringt ook aan op een deugdelijke aanpak van dealers, drugshandel en criminaliteit en wenst dat er naast het onder medisch toezicht verstrekken van heroïne gezocht wordt naar passende afkicktrajecten.