Provincie Zuid-Holland

Waarschuwing over verontreinig bij stranden na hevige regenval

De provincie Zuid-Holland gaat op de stranden bij Den Haag inclusief Scheveningen, bij Katwijk en Monster melden dat het zeewater mogelijk is verontreinigd als het hevig heeft geregend. Op de website en via de zwemwatertelefoon van de provincie Zuid-Holland wordt deze melding ook gedaan. De provincie heeft nu met de drie gemeenten afspraken gemaakt om deze melding langs de stranden mogelijk te maken.

De melding wordt gedaan door het plakken van een blauwe sticker (formaat 60 x 15 cm) met de mededeling: "Mogelijk verontreinigd zwemwater. Verhoogd risico op maag- en darmklachten. Pootjebaden kan wel." Met deze melding wil de provincie, tot twee dagen na een hevige regenval, badgasten nog beter informeren. De stickers worden geplakt op informatieborden van de provincie Zuid-Holland die langs de stranden te vinden zijn. Zodra de waarschuwing niet meer nodig is worden de stickers weer verwijderd.

Verontreiniging door lozingenHevige regenbuien zorgen voor zoveel water dat de rioolwaterzuiveringen het vaak niet aankunnen. Hierdoor moeten de zuiveringen noodgedwongen ongezuiverd rioolwater lozen. Dat is het geval bij Den Haag, Scheveningen en Katwijk. Bij Monster is er geen sprake van rioolwaterlozingen maar wordt het teveel aan mogelijk verontreinigd boezemwater in de zee geloosd.

Internet en zwemwatertelefoonOp verschillende manieren kan informatie worden verkregen. Via www.zuid-holland.nl/service/zwemwater biedt de provincie naast actuele informatie ook informatie per zwemlocatie, een kaart met de 110 zwemlocaties, algemene informatie en adviezen. Een e-mail sturen met een vraag over de zwemwaterkwaliteit kan via zwemwater@pzh.nl. Antwoord volgt dan zo spoedig mogelijk. De zwemwatertelefoon (070 441 75 50) is tussen 8.30 en 16.30 uur te bellen voor vragen en het melden van gezondheidsklachten. Buiten kantooruren draait een informatiebandje. Zwemwaterfolder 2005Een gratis zwemwaterfolder ligt onder andere bij de VVV's, gemeentehuizen en bibliotheken. De zwemwaterfolder is ook verkrijgbaar bij de afdeling Communicatie van de provincie Zuid-Holland, telefoon 070 441 66 22.Bron: afdeling Communicatie