Crucell N.V. 2f99cc.jpg

Published: 08:00 14.07.2005 GMT+2 /Source: Crucell N.V. /AEX: CRXL /ISIN: NL0000358562

Crucell maakt klinische ontwikkeling van menselijk monoklonaal antistofproduct tegen hondsdolheid bekend

Leiden, 14 juli 2005 - Het Nederlandse biotechnologiebedrijf Crucell N.V. (Euronext, NASDAQ: CRXL) heeft vandaag plannen bekendgemaakt voor de klinische ontwikkeling van een combinatie van twee menselijke monoklonale antistofproducten tegen hondsdolheid. Deze combinatie werd vorig jaar ontdekt met behulp van de MAbstract® technologie van het bedrijf (zie het persbericht van Crucell van 16 november 2004).

De ontdekking van Crucell opent de weg naar een innovatieve en effectieve vervanging van de verouderde serumproducten waarmee hondsdolheid (rabiës) nog steeds wordt behandeld. Dodelijke hondsdolheid wordt voorkomen via een speciale behandeling "post-exposure prophylaxis" (PEP), waarbij een combinatie van een vaccin tegen hondsdolheid en rabiës immunoglobuline (RIG) wordt toegediend na de beet van een met hondsdolheid besmette hond. RIG, dat wordt verkregen uit mensen- of paardenbloed, is schaars en brengt bepaalde veiligheidsrisico's met zich mee. Jaarlijks overlijden ongeveer 55.000 mensen aan hondsdolheid als gevolg van onvoldoende zorg of het ontbreken van de juiste behandelmethode (Knobel et al, Bulletin of the WHO, mei 2005, 83(5): pp. 360-368).

Deze maand heeft Journal of Virology de wetenschappelijke achtergrond en principes van de antistoffen van Crucell beschreven in het artikel Novel Human Monoclonal Antibody Combination Effectively Neutralizing Natural Rabies Virus Variants and Individual In Vitro Escape Mutants (JVI, juli 2005; vol. 79/14: pp. 9062-9068). Het antistofproduct werd door onderzoekers van Crucell ontdekt en getypeerd in samenwerking met de Thomas Jefferson University in Philadelphia en de rabiësonderzoeksgroep van de afdeling Viral and Rickettsial Diseases van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) in Atlanta.

Meer informatie over de opzet van de verdere productontwikkeling en evaluatie van het product wordt gepresenteerd op 26 juli tijdens de IUMS-conferentie (International Union of Microbiological Sciences) in San Francisco om 17.00 uur lokale tijd. Crucell is van plan om eind 2006 het fase 1 klinisch onderzoek te beginnen met zijn hondsdolheid antistofproduct.

"Dit is het eerste op PER.C6® gebaseerde proteïneproduct dat we klinisch gaan ontwikkelen, na onze klassieke PER.C6®-vaccins tegen griep en West-Nijlvirus en onze adenovirale vaccins tegen Ebola en malaria", aldus Dr. Jaap Goudsmit, Chief Scientific Officer bij Crucell. "We zijn er trots op dat wij als eerste twee menselijke monoklonale antistoffen combineren als potentiële oplossing voor de bekende problemen van RIG, namelijk de relatief hoge kosten, de geringe beschikbaarheid en de veiligheidsrisico's."

Over Crucell
Crucell N.V. is een biotechnologiebedrijf gericht op het ontwikkelen van vaccins en antistoffen voor de bestrijding van infectieziekten, waaronder Ebola, influenza, malaria, West-Nijl virus en hondsdolheid. Ontwikkelingsactiviteiten van het bedrijf zijn onder andere samenwerkingen met sanofi pasteur voor griepvaccins, de U.S. National Institutes of Health voor Ebola en malaria vaccins en GlaxoSmithKline (GSK), Walter Reed Army Institute of Research en New York University voor een malaria vaccin. Crucell's producten zijn gebaseerd op zijn innovatieve PER.C6® technologie, welke een veiligere, efficiëntere manier voor het produceren van biofarmaceutische producten mogelijk maakt. Crucell licenseert zijn PER.C6® technologie voornamelijk op niet-exclusieve basis aan de biofarmaceutische industrie. Licentiehouders en contractproducenten zijn onder andere DSM Biologics, GSK, Centocor/J&J en Merck & Co., Inc. Crucell is gevestigd in Leiden en staat genoteerd op Euronext en NASDAQ (tickersymbool CRXL). Meer informatie kunt u vinden op de website www.crucell.com.

Forward-looking statements
This press release contains forward-looking statements that involve inherent risks and uncertainties. We have identified certain important factors that may cause actual results to differ materially from those contained in such forward-looking statements. For information relating to these factors please refer to our Form 20-F, as filed with the U.S. Securities and Exchange Commission on April 14, 2005, and the section entitled "Risk Factors". The Company prepares its financial statements under generally accepted accounting principles in the United States (US GAAP).

Neem voor meer informatie contact op met:

Crucell N.V.
Harry Suykerbuyk
Director Investor Relations and Corporate Communications Tel. +31-(0)71-524 8718
h.suykerbuyk@crucell.com

Voor meer informatie over Crucell, bezoek onze website: http://www.crucell.com