Gemeente Kampen

Persbericht

Kampen, 14 juli 2005

Opzienbarende bodemvondst in Hanzestad Kampen

Stadsarcheoloog Alexander Jager is tijdens onderzoek op het Van Heutszplein in Kampen gestuit op een opzienbare vondst. Op een diepte van 4 à 5 meter zijn restanten aangetroffen van een Middeleeuwse scheepshelling.

Alexander Jager dateert de helling uit de 13e eeuw. De houtmonsters worden onderzocht om de exacte ouderdom vast te stellen.

Volgens Alexander Jager is de kans zeer klein dat er elders in Kampen een soortgelijke scheepshelling gevonden wordt. Dit maakt de archeologische vondst extra belangrijk. De vondst van de scheepshelling is van groot belang voor de Kamper geschiedenis. Met name dankzij de Koggeschepen maakte Kampen in de 12e en 13e eeuw een enorme economische groei door. Op de nu ontdekte scheepshellingen werden vroeger Koggen hersteld en klaar gemaakt voor een volgende Ommelandvaart, onder andere Denemarken.

De restanten van de scheepshelling worden, nadat ze onderzocht en ingetekend zijn, op 18 juli aanstaande weer met zand afgedekt en daarmee worden ze voorgoed aan het zicht onttrokken. Tot 18 juli aanstaande is het mogelijk om in Kampen zowel een replica van een Middeleeuwse Kogge als de restanten van een Middeleeuwse scheepshelling te bezichtigen. Een unieke kans!