Gemeente Westerveld

14-7-2005
Nieuws van de gemeenteraad

De vaste raadscommissie en de gemeenteraad vergaderden op 12 juli. Een korte impressie van enkele belangrijke discussiepunten.

Herstructureringsplan Dreeslaan/Dikkesteenweg
Tijdens de vragenronde stelden de fracties van Gemeentebelangen en Progressief Westerveld kritische vragen over dit door Actium ingediende bouwplan. Volgens Gemeentebelangen wordt het gebied volgepropt met 28 woningen op een manier die geen recht doet aan de ruimtelijke kwaliteit van de buurt. Ook vanwege de vele bezwaren uit de buurt is het gewenst de plannen opnieuw te bekijken of er niet een middenweg is te vinden, een mening die door meer fracties werd gedeeld.

Wethouder Smeenk wees op de eisen die aan het plan gesteld zijn wat betreft aantal, grootte, levenloopbestendigheid, gebiedsinpassing en economische uitvoerbaarheid. De bewonerscommissie had met het plan ingestemd. Niettemin zegde hij toe dat er naar een aanpassing van de plannen zal worden gekeken, rekening houdend met de bezwaren uit de buurt. Ook vroegen de fracties om meer betrokkenheid van de raad bij de (verdere) planontwikkeling.

Studentenwoningen Vledder en Wilhelminaoord
De fractie van de PvdA had veel problemen met de plannen van Actium over de bestemming van de studentenwoningen. Volgens deze fractie zijn de prijzen van de aangeboden woningen in Wilhelminaoord veel te hoog en niet afgestemd op de doelgroep van starters. Ook de andere fracties stelden kritische vragen: kennelijk lukt het Actium niet om op basis van het gemeentelijk beleid (zoals aangegeven in het woonplan) en in goed overleg met omwonenden tot een aanvaardbare invullingen te komen.

Wethouder Smeenk wees op het geheel van plannen dat Actium heeft voor de 150 studentenwoningen; daarin zitten ook plannen voor starters op de woningmarkt. Ook wees hij op het uitgangspunt om geen woningen te slopen. Om dat haalbaar te maken is het prijskaartje van de woningen in Wilhelminaoord vanaf ⬠160.000.

De PvdA diende niettemin een motie in, waarin werd uitgesproken dat deze plannen niet in overeenstemming zijn met het gemeentelijk beleid en waarin het college werd gevraagd om van Actium te eisen met andere plannen te komen. Eventueel moet de gemeente de woningen maar aankopen als Actium niet bereid is haar plannen aan te passen.

De wethouder ontraaddde deze motie; hij wees op de zelfstandige positie die Actium heeft; de gemeente is niet verantwoordelijk voor dit project en hij is niet in de positie om andere plannen af te dwingen of woningen aan te kopen.

De andere fracties konden de strekking van de motie wel onderstrepen, maar vonden de daarin genoemde maatregelen niet uitvoerbaar of te ver gaan, waarop de PvdA de motie niet in stemming bracht en aankondigde met een aangepaste motie te komen.

Koolzaadmolen
Op een vraag van Gemeentebelangen deelde burgemeester Meijer mee dat een aanvraag is ingediend om een koolzaadmolen op te richten, uitgaande van de verwachting dat er in de omgeving voldoende koolzaad verbouwd gaat worden.

Verkeersplan
De raad ging akkoord met de bijstelling van het gemeentelijk verkeersplan. Uit de raad werd aangedrongen op prioriteit voor het verbeteren van schoolroutes zoals Westeinde en Wittelterweg. Bedoeling is dat dit soort maatregelen wordt gecombineerd met het uitvoeren van groot onderhoud. Ook over de andere maatregelen in het nieuwe uitvoeringsplan was de raad zeer te spreken en men drong aan op een spoedige uitvoering van het plan.

Bestemmingsplan gemeentehuis en Kalterbroeken
Bij de bespreking van deze plannen werd (opnieuw) aandacht gevraagd voor het realiseren van woningen voor starters. PvdA en VVD vroegen zich af of de kavels niet te duur worden voor deze deze doelgroep. Volgens wethouder Smeenk komen er in dit plan in ieder geval 20 kavels voor starters; dit is wat betreft het contingent ook met de provincie zo afgesproken.

Overige voorstellen
Alle overige voorstellen (u kunt ze lezen op onze website) werden door de gemeenteraad aangenomen. Voor de vakantie vergadert de raad niet meer; de eerstvolgende vergadering is op 13 september.

Voor informatie
over de gemeenteraad kunt u contact opnemen met Simon Ronda, griffier, tel.0521 â 349350, e-mail: s.ronda@gemeentewesterveld.nl.