Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 243 AdV
Datum: 14 juli 2005

Onderzoek Provinciale Staten krijgt Thorbeckeprijs NHL

Jelte Loggen, student Public Management, heeft voor zijn onderzoek naar de volksvertegenwoordigende rol van Provinciale Staten in Fryslân ten opzichte van door de provincie structureel gesubsidieerde maatschappelijke organisaties, de Thorbeckeprijs ontvangen. Zijn scriptie, in opdracht van de statengriffie, werd gehonoreerd met een tien. Hij studeerde 12 juli af aan de Thorbecke Academie van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden.

Het onderzoek richt zich op de contacten die er zijn tussen de verschillende politieke fracties in Provinciale Staten en de maatschappelijke organisaties die structureel subsidie ontvangen van de provincie. Hoe zijn die contacten, zijn de staten bereikbaar, weten ze van de beleidsvoornemens van de organisaties en hoe is dat te beïnvloeden? Dertig (44%) van de 68 benaderde organisaties hebben meegedaan aan het onderzoek.

Uit het onderzoek blijkt dat er goed gecommuniceerd wordt tussen organisaties en de staten. Werkbezoeken zijn een goed middel, maar ook nieuwsbrieven en informatiebijeenkomsten. Opvallend is dat de media het minst gebruikt worden om statenleden te bereiken. De organisaties vinden wel dat de staten beïnvloedbaar zijn, lobbyen werkt.

De conclusie van het onderzoek is dat zowel maatschappelijke organisaties als Provinciale Staten redelijk tevreden zijn over de volksvertegenwoordigende rol van Provinciale staten. Wel zijn er in de contacten tussen organisaties en Provinciale Staten een aantal knelpunten. Om deze knelpunten op te lossen, eindigt het onderzoek met een achttal aanbevelingen. Een daarvan is de aanbeveling om maatschappelijke organisaties vaker uit te nodigen voor fractievergaderingen.

Meer informatie over de scriptieprijs dit onderzoek is te krijgen bij:
- Provincie Fryslân: Jelte Loggen tel. 06-28343902 of de statengriffie, tel. 058-2925996
- Noordelijke Hogeschool Leeuwarden: Sarolta van Beek, PR & Communicatie, tel. (058) 29 34 733


---- --