Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: De heilige oorlog van Mohammed B.
Uitzenddatum: Do. 14 juli 2005, 20.30u
Verslaggeving: Ton van der Ham en Roelof Vellinga



Tegen Mohammed B. is dinsdag levenslang geëist, maar zijn denkbeelden zijn niet veranderd. Integendeel: tijdens zijn voorarrest probeerde hij nog op allerlei manieren mensen te werven voor zijn geweldadige interpretatie van de islam. Hoe kan worden voorkomen dat B. na een veroordeling vanuit zijn cel doorgaat met het
ronselen voor de jihad?

Voedingsbodem
Netwerk besteedde dinsdag al aandacht aan het gevaar van Mohammed B. in de gevangenis. Daaruit bleek dat deskundigen vrezen dat hij zijn jihad inderdaad zal willen voortzetten. Bovendien is de gevangenis een goede voedingsbodem voor dit soort ideeën.
Bekijk de uitzending >>

Wet
Spijt heeft hij niet van de moord op Theo van Gogh, zo bleek tijdens het proces. Mohammed B. zei te handelen op basis van een âwet die mij opdraagt om iedereen die Allah en de profeet beledigt, zijn kop eraf te hakken.â

Overtuigingsdader
B. werd door officier van justitie âeen overtuigingsdaderâ genoemd, die nog steeds met geweld de democratie wil bestrijden. Daarmee is en blijft hij volgens de officier âlevensgevaarlijkâ.

Osama Bin Laden
Tijdens zijn voorarrest schreef Mohammed B. het vijfde deel van De grondwet van een fundamentalist en een gedicht waarin hij Osama Bin Laden aanhaalt en oproept tot de jihad. In het Pieter Baan Centrum gaf hij twee mannen les uit de koran en leende hen gewelddadige teksten. Het PBC concludeert daaruit dat B. doorgaat met het rekruteren voor zijn heilige oorlog.

Innemen
Het OM kon de geschriften innemen in het kader van het onderzoek. Als het proces is afgelopen, kan dat niet meer. Daarom is het OM bang dat B. zijn teksten na een veroordeling zal verspreiden en heeft het minister Donner van Justitie op dit gevaar gewezen. Brieven, bezoek of contact met andere gedetineerden zijn risicofactoren.

Opruiende teksten
In principe staat het iedereen vrij stukken te schrijven, publiceren en verspreiden, ook vanuit de gevangenis. Alleen bij opruiende teksten kan worden ingegrepen, maar de sancties âbijvoorbeeld isolatie van andere gedetineerden tijdens het luchten â zijn dan tijdelijk.

Isoleren
De gevangenisdirecteur kan een gevangene speciale beperkingen opleggen. De minister van Justitie kan voor bepaalde gevangenen bijzondere opvang aanwijzen. Donner laat nu inventariseren of een speciaal regime en de huidige sancties voldoende zijn om de jihad van B. te stoppen. Volgens De Telegraaf wil een Kamermeerderheid dat B. van andere gevangenen geïsoleerd wordt.

In Netwerk een gesprek met PvdA-kamerlid Aleid Wolfsen.