Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam geeft Stedelijk uit handen

Jupijn Haffmans, raadslid voor Amsterdam Anders/ De Groenen, vindt het dom dat het College de zeggenschap over het Stedelijk Museum helemaal weggeeft in het plan ter verzelfstandiging van het museum. Bij de verzelfstandiging van de Stadsschouwburg benoemt de gemeente de Raad van Toezicht. Bij het stedelijk museum heeft de gemeente in de toekomst geen invloed op de samenstelling van de Raad van Toezicht. Haffmans:'Het is toch te gek dat je voor 30 jaar je museum aan een groep mensen geeft die je nog niet kent!'

Het besluit waarin de verzelfstandiging wordt geregeld laat een aantal mogelijkheden open voor vergaande ontwikkelingen. Zo wordt toegestaan dat het Stedelijk gedeeltelijk extern wordt verhuurd, zonder dat daar voorwaarden aan zijn verbonden. Een aantal jaar geleden was het vooruitzicht van het Stedelijk museum als showroom voor toenmalig sponsor Audi reden voor afketsing van het toenmalige sponsorplan. Het nu voorgestelde plan zet de deur weer open voor dit soort groteske ontwikkelingen, terwijl de gemeente in de nabije toekomst niks meer te zeggen heeft over de samenstelling van de Raad van Toezicht die als enige dit soort plannen kan tegenhouden.

De gemeente schermt met de invloed die zij houdt als eigenaar van de collectie. Op basis van het huidige plan bestaat deze invloed alleen als uiterste uitstapmogelijkheid bij wanbeheer. Daarmee is deze invloed nauwelijks aanwezig. De conclusie van Amsterdam Anders/ De Groenen is dan ook dat de gemeente met lege handen komt te staan. Met een motie voor eenzelfde constructie als gebruikt bij de verzelfstandiging van de Stadsschouwburg zal Amsterdam Anders/ De Groenen dit proberen te voorkomen.


---



Ingezonden persbericht