Gemeente Hulst


Persbericht - 14.07.2005

Aanpassing rioolstelsel Clinge

In de kern Clinge treedt bij hevige neerslag regelmatig wateroverlast op. Er is te weinig berging in het riool en mede daardoor vinden er te veel overstorten van de riolering plaats op het oppervlakte water. Duidelijk is dat er aanpassingen aan het rioolstelsel nodig zijn om deze problematiek het hoofd te bieden.

In februari 2005 werd een plan m.b.t. mogelijke aanpassingen aan het rioolstelsel ter plaatse gepresenteerd. Dit plan omvatte de aanleg van 2 bergingsriolen in het plantsoen van de Kennedylaan en in het midden van de Beukelzstraat. Daarnaast voorzag het plan in de aanleg van een bergbezinkbassin ter hoogte van de vijver aan de Frans Halsstraat. Tenslotte bestond het voornemen om in de plantsoenen van de Kennedylaan en De Ruijterlaan een voorziening aan te brengen, welke hemelwater afkomstig van daken en wegen in de bodem infiltreert en afvoert ; de zogenaamde wadis.

Tegen het gepresenteerde plan werden door omwonenden bezwaren ingediend. Er is rekening gehouden met de bezwaren van de omwonenden en het plan is aangepast. De afvoer van het hemelwater wordt nu in het nieuwe plan ondergronds voorzien. Er worden dus geen werkzaamheden uitgevoerd in het plantsoen.

Om het hemelwater af te kunnen voeren worden aparte riolen aangelegd onder de verharding van de wegen. Deze riolen worden uitgevoerd als infiltratie-transportriolen. Omdat ze onder alle wegen worden aangebracht, is er bijna 2x zoveel riolering noodzakelijk. De straatkolken worden vervangen door kolken, welke voorzien kunnen worden van bladvangers. Ook nu wordt het regenwater afgevoerd naar de bermsloten langs de Frans Halsstraat. Het bergingsriool is verplaatst naar de noordelijke weg van de Kennedylaan en komt dus niet meer in het plantsoen te liggen. De wadis worden niet meer aangelegd. Doordat het bergingsriool onder verharding komt te liggen, moet de bestaande riolering ook worden vervangen. Anders is er onvoldoende plaats. Voor het overige blijft het plan zoals het was. De bergbezinkbassins worden aangelegd en ook in het herziene plan worden schone verharde oppervlakken afgekoppeld.

Het alternatief is technisch gezien een oplossing en geeft invulling aan de wensen van de omwonenden.
De rioolwerken zoals voorzien in het eerste voorstel bedroegen 1,6 miljoen euro. Het alternatieve plan is 150.000,-- duurder.

Met de werkzaamheden wordt in het najaar van 2005 gestart.
---

Gemeente Hulst
Team Communicatie
Cindy van Driessche.
Tel : 0114-389137
Email: cde@gemeentehulst.nl