Politie Midden- en West Brabant

Zoekactie Galderse Meren nog in volle gang

BREDA, 14 juli 2005

Zoekactie Galderse Meren nog in volle gang

BREDA: De zoekactie naar de 74-jarige man uit Ridderkerk, die sinds woensdagmiddag wordt vermist, is nog altijd in volle gang. De hulpdiensten hebben aan de Galderse Meren nog altijd geen spoor van de vermiste man gevonden.

Donderdag hebben verschillende gespecialiseerde diensten met man en macht de Galderse Meren afgezocht. De brandweer was ter plaatse met verschillende duikers van het duikteam en een boot, waaraan onder meer de speciale sonarapparatuur werd bevestigd, die door Rijkswaterstaat werd geleverd en bediend. Ook de Stichting Galderse Meren leverde bijstand met haar boot. Tevens werden er door de SIN (Stichting Inzet Reddingshond Nederland) acht speciale speurhonden ingezet. s Middags zochten zes honden langs het water in de bossages en de rietkragen naar eventuele sporen. Donderdagavond zullen twee honden, die speciaal getraind zijn op het vinden van sporen onder water, met een boot het water op worden gestuurd. Tweemaal is voor een langere periode de hulp van een helikopter van het Korps Landelijke Politie Diensten beschikbaar geweest. Halverwege de middag leek er enige vooruitgang te worden geboekt, toen de sonarapparatuur een bepaald patroon aangaf. Duikers constateerden echter korte tijd later dat het hier om algen ging.

Rijkswaterstaat zorgde er bovendien voor dat recreanten, die van plan waren een bezoek te brengen aan de Galderse Meren, via de matrixborden boven de rijkswegen werden geïnformeerd over het feit dat het recreatiegebied donderdag gesloten bleef. Hierdoor, maar ook dankzij de adequate nieuwsvoorziening via de media, kon het aantal gedupeerde badgasten vandaag beperkt blijven tot enkele honderden personen.

Aan het einde van de middag werd door de gemeente en de hulpdiensten besloten dat de zoekactie donderdag tot uiterlijk 22.00 uur zal worden voortgezet. Vrijdagochtend zullen de inspanningen, indien nodig, omstreeks 7.30 uur weer worden hervat en omstreeks 10.00 uur weer worden beëindigd ook als de zoekactie op dat moment nog geen resultaten heeft opgeleverd. Vanaf 10.00 uur worden de Galderse Meren weer toegankelijk voor het publiek. Dit zoekschema zal, indien nodig, ook in het weekeinde van kracht blijven.

Op verschillende aanvoerroutes zal aan de badgasten een brief van de gemeente Breda worden overhandigd, waarin zij over de situatie worden geïnformeerd. Tevens krijgen zij het advies de politie in te schakelen, wanneer zij op een verdachte situatie stuiten. Hiervoor kunnen ze zich melden bij de EHBO-post of contact opnemen met de twee politiemensen, die aan de Galderse Meren te vinden zullen zijn. Uiteraard kan ook telefonisch contact met de politie worden opgenomen via 0900 88 44.

Auteur: Manon Ostendorf