NEN


Testmethode voor geluidisolatie op lichtgewicht vloeren gepubliceerd

Delft - NEN heeft in juni 2005 een norm gepubliceerd waarmee de geluidoverdracht door vloerbedekkingen kan worden gemeten. In deze NEN-EN-ISO 140-11(engelstalig) gaat het om geluidisolatie bij lichtgewicht vloeren. Vloerbedekkingen konden al met deel 8 uit deze serie worden gemeten. Deel 8 test echter op een zware vloer en dat geeft andere resultaten dan een lichte vloer. Vandaar nu de mogelijkheid om ook op een lichtgewicht vloer te kunnen testen.

De geluidreductie van vloerbedekkingen is op lichte (houten) vloeren vaak anders dan op zware betonvloeren. Dat geldt voor alle soorten vloerbedekking, zoals tapijt, zeil, plavuizen, kurk of parket. Met deze laboratoriumtest kan dit nu veel preciezer worden voorspeld.

Net als in deel 8 wordt in deel 11 met de hamermethode getest. Maar er zijn enkele testen toegevoegd: de aangepaste hamermethode en een zacht zwaar gewicht. Deze simuleren het lopen zonder schoenen en springende kinderen. Voorlopig zijn deze methoden alleen ter informatie opgenomen.

NEN-EN-ISO 140-11 "Akoestiek - Het meten van geluidisolatie in gebouwen en van bouwelementen - Deel 11: Laboratoriummetingen van de reductie van geluidoverdracht door vloerbedekkingen op lichtgewicht referentievloeren" is vooral van belang voor akoestische laboratoria. Voor fabrikanten van vloerbedekking is het aan te raden hun vloeren ook met deze norm te meten, omdat de resultaten gunstig kunnen zijn. Bovendien zijn de resultaten in heel Europa te gebruiken.

Voor inhoudelijke informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces:
mw. ir. Annet van der Horn, normalisatie-adviseur bij NEN-Bouw, telefoon (015) 2 690 251, e-mail: annet.vanderhorn@nen.nl.