NEN


Start normaliseren biometrische gegevens

Delft. - Bij NEN, het centrum van normalisatie, zijn de eerste internationale normen op het gebied van biometrie verschenen, NEN-ISO/IEC 19794-4 'Biometric data interchange formats - Part 4 Finger image data' en NEN-ISO/IEC 19794-6 'Biometric data interchange formats - Part 6 Iris image data'. Beide normen zijn in het Engels gepubliceerd.

Er zijn veel organisaties die in het belang van veiligheid en beveiliging gebruik willen maken van biometrische gegevens. Wekelijks verschijnen artikelen in kranten en tijdschriften over het gebruik van biometrische gegevens. Denk aan irisscans op luchthavens, gezichtskenmerken in paspoorten maar u kunt ook denken aan het gebruik van een vingerafdruk om uw PDA te kunnen gebruiken.

Op het moment is het moeilijk biometrische gegevens uit te wisselen tussen apparatuur van verschillende leveranciers. Dit is wel mogelijk als gedetailleerde afbeeldingen worden gebruikt, zoals in bovengenoemde standaards. Nadeel hierbij is de bestandsgrootte die maakt dat de opslagcapaciteit groot moet zijn evenals de bandbreedte om gegevens snel te transporteren. Voordeel is echter dat dit bestandsformaat door veel leveranciers van biometrische lezers eenvoudig te gebruiken is. Er wordt gewerkt aan standaarden waarbij alleen de unieke kenmerken van biometrische gegevens worden opgeslagen hetgeen minder geheugenruimte vergt en meer snelheid oplevert.

Normcommissie Biometrie
In 2003 is de internationale normcommissie Biometrie opgericht voor het maken van normen voor generieke biometrische technologieën. NEN is lid van deze internationale normcommissie en wordt vertegenwoordigd door een medewerker van Nedap, een expert op het gebied van biometrie. De normen van deze commissie moeten de interoperabiliteit en uitwisseling van biometrische gegevens bevorderen zodat applicaties en systemen dezelfde gegevens kunnen gebruiken. In de twee verschenen normen wordt beschreven welke attributen van vingerafdrukken en irisscans kunnen worden opgeslagen en in welk recordformaat. Voorbeelden worden gegeven en overeenstemmingcriteria vastgesteld.

In de NEN-ISO/IEC 19794 serie zullen meer delen verschijnen, nog twee delen over vingerafdrukherkenning ('finger minutiae data' en finger pattern spectral data') en er wordt gewerkt aan een norm voor gezichtskenmerken. Verder worden normen ontwikkeld voor interfaces en biometrische systeemstructuren.

Voor meer informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces: de heer J.C.J. Rietveld, (015) 2 690 376, e-mail: jan.rietveld@nen.nl