NEN


Multifuctionele douchecabines: aangenaam en veilig

Delft - Een gewone douche begint al bijna ouderwets te worden. Moderne douchecabines hebben ook stoom, jetstralen, massagestanden, een hoogtezon en/of een zitje ingebouwd. De eisen die aan een dergelijke combinatie worden gesteld, zijn uiteraard anders dan aan een eenvoudige douchebak en -wand. Daarom heeft NEN nu een normontwerp gepubliceerd die eisen en testmethoden hiervoor bevat, ontw. NEN-EN 15200:2005. Tot eind augustus 2005 kunt u hierop commentaar insturen.

Het normontwerp met als titel Sanitary appliances - Multifunction shower cabinets, bevat een breed scala van testen (zie kader). Daarnaast worden er uiteraard eisen gesteld aan installatie en onderhoud en aan de elektrische veiligheid. Het is de bedoeling dat de fabrikant deze testen laat uitvoeren, zodat hij daarmee kan laten zien dat zijn multifunctionele douchecel niet alleen aangenaam, maar ook veilig is.

Waar wordt op getest:

* Afmetingen

* Maattoleranties

* Waterafvoer

* Temperatuurwisselingen

* Sterkte

* Reactie op stoom

* Reactie op zeep

* Reactie op (heet) water

* Kleurechtheid

* Kleurechtheid

* Krasechtheid

* Roestvastheid

* Stabiliteit

Het Engelstalig concept is dus vooral van belang voor fabrikanten van douchebakken, douchewanden en complete 'units'. Uiteraard is dit de kans voor de handel en tussenhandel om te controleren of alle gewenste eisen zijn opgenomen en de testen streng genoeg zijn. Zij moeten immers straks aan de consument met een gerust hart een bepaalde cabine kunnen aanbevelen.

Voor inhoudelijke informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces: mw. ir. Annet van der Horn, normalisatie-adviseur bij NEN-Bouw, telefoon (015) 2 690 345, e-mail: annet.vanderhorn@nen.nl .