Digitale Gemeente Houten

Gemeente belooft betere communicatie bij busproject

donderdag 14 juli 2005 - Door: Frank Magdelyns

De gemeente Houten zegt dat het zorgvuldiger was geweest als de buurtbewoners van tevoren waren geïnformeerd over een interkerkelijke jeugdbus die in het voorjaar de wijken in Houten aandeed. Wel was dit in eerste instantie de verantwoordelijkheid van de Stichting Agathos. De bus heeft voorlopig geen vergunning om in de wijken te verschijnen.

Dat zegt de gemeente Houten op vragen van Gerard Zandbergen (Fractie Zandbergen/Inwonerspartij Transparant Houten). Zandbergen wilde weten wat er aan de hand was, naar aanleiding van verschillende klachten die hem bereikten.

De interkerkelijke bus die door de Stichting Agathos werd geëxploiteerd moest jongeren tussen de 14 en 23 jaar ondersteunen in hun identiteitsontwikkeling en leren omgaan met levensvragen. De bus stond op verschillende locaties in Houten geparkeerd.

Gespannen sfeer
Vanaf medio april ontving de gemeente klachten van burgers en politie over bus op Het Rond. Volgens de gemeente was de openbare orde en veiligheid in het geding, omdat de bus een grote aantrekkingskracht uitoefende op verschillende groepen jongeren, die onderling slaags raakten.

,,De aanwezigheid van de bus zorgde voor een gespannen sfeer op Het Rond, een locatie waarvoor een zero-tolerance-beleid geldt. Al met al was de aanwezigheid van de bus op Het Rond niet langer verantwoord, aldus de gemeente.

Na de incidenten op Het Rond, kwamen er klachten uit de wijk de Hagen en de Gilden. Bij enkele incidenten is de aanwezigheid van de politie ingeroepen. Ook is er een bezwaarschrift ingediend door bewoners van de Putterhaag. Na meermalen overleg tussen politie, gemeente en de Stichting Agathos is op 24 juni de standplaatsvergunning ingetrokken en mag de bus voorlopig niet meer verschijnen in Houten.

Betere communicatie
De gemeente zegt in het schrijven aan Zandbergen dat het achteraf gezien, beter en zorgvuldiger was geweest als de buurtbewoners van de desbetreffende standplaatslocaties van tevoren waren geïnformeerd. De gemeente vindt wel dat dit in eerste instantie een verantwoordelijkheid is van de Stichting Agathos en in de tweede plaats van de gemeente Houten.

,,Bij toekomstige aanvragen zullen we dit beter onderkennen en zal communicatie met omwonenden een belangrijk aandachtspunt zijn, aldus de gemeente Houten.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2005 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).