Nieuwsbank neemt extra maatregelen tegen valse persberichten

Nieuwsbank is vanochtend géén slachtoffer geweest van het door een onbekende in naam van Versatel en Talpa valselijk verzonden persbericht waarin stond dat Versatel en Talpa besprekingen begonnen zouden zijn met Deutsche Telekom AG. Het voorval toont echter wel aan dat journalisten er verkeerd aan doen vertrouwen te stellen in per e-mail ontvangen berichten. Nieuwsbank biedt persvoorlichters nu de mogelijkheid van authenticatie van hun belangrijke persberichten.


Het gewraakte bericht werd vanochtend kort na middernacht gestuurd naar onder meer ANP en BNR Nieuwsradio die het zonder meer verder hebben verspreid. Pas om 08:00 uur vanochtend werd het bedrog duidelijk en volgde een verklaring eerst van Talpa directeur Notermans later ook van Versatel persvoorlichtster Cilesta van Doorn.

Het verstrekken van valse informatie over beursgenoteerde bedrijven kan ernstige financiele gevolgen hebben, niet alleen voor aandeelhouders maar ook voor werknemers die van zulke bedrijven afhankelijk zijn. Nieuwsbank biedt persvoorlichters daarom vanaf morgen de mogelijkheid om aan te geven dat een ingezonden bericht ge-authenticeerd moet worden. Het persbericht gaat dan eerst terug naar de afzender die dan met een klik op de antwoordknop in zijn mailer de authenticiteit moet bevestigen.

Dit is een simpele, veilige en makkelijke methode. Journalisten kunnen zich vervolgens met een blik op de Nieuwsbank website ervan vergewissen of een bericht inderdaad authentiek is, zodat de persvoorlichter dat niet aan elke journalist afzonderlijk hoeft te bevestigen.

Nieuwsbank stuurde van oudsher al bevestigingen van ingezonden persberichten naar de afzender. Maar tot nu toe gaven persvoorlichters, soms ook van beursgenoteerde bedrijven, juist aan zulke bevestigingen niet op prijs te stellen. De gebeurtenis van vanochtend maakt duidelijk dat het digitale tijdperk op dit punt om andere normen en gebruiken vraagt.

RSS

Wie geen zin heeft Nieuwsbank als intermediair te gebruiken doet er goed aan zijn persberichten middels RSS aan te bieden. Ook dat is een goede methode om er zeker van te zijn dat berichten authentiek zijn. De journalist van de toekomst zal er om dezelfde reden de voorkeur aan geven persberichten via zijn RSS reader te ontvangen in plaats van via e-mail. Het scheelt een extra check.

Nieuwsbankabonnees beschikken reeds over de mogelijkheid al hun persberichten via RSS te ontvangen, op maat geselecteerd. Binnenkort komen Nieuwsbank RSS-feeds ook beschikbaar voor niet-abonnees.

Over Nieuwsbank

Nieuwsbank bemiddelt sinds 1996 in de distributie van persberichten via internet. Abonnees ontvangen, op trefwoorden geselecteerd, vrijwel alle voor hen relevante berichten die op Internet verschenen zijn. Niet-abonnees kunnen via Nieuwsbank gratis over de berichten beschikken waarvan de distributie door de afzender is betaald. Dagelijks verwerkt Nieuwsbank 500 a 1000 persberichten. De berichten worden gedistribueerd onder de abonnees en gepubliceerd op www.opennieuwsbank.nl en op de met Nieuwsbank samenwerkende websites.

Over RSS

RSS staat voor Real Simple Syndication. Met een zogeheten RSS reader kun je je laten attenderen op nieuws dat op een webpagina wordt gepubliceerd, direct na publicatie ervan. De nieuwste Mozilla browsers (alternatief voor de Internet Explorer) hebben al een ingebouwde RSS reader.