Provincie Overijssel

Flinke impuls voor versnelling woningbouw

De gemeenten Zwolle, Kampen, Raalte, Dalfsen, Zwartewaterland en Olst-Wijhe gaan in de periode 2005 - 2009 samen met de provincie Overijssel de woningbouw aanzienlijk versnellen. Met de toename van het aantal woningen willen provincie en gemeenten de wachtlijsten voor een woning in plattelandsgemeenten verminderen. Ook de woningdruk in de gemeenten Zwolle en Kampen wordt zo verlaagd. Bij de versnelling van de woningbouw in de plattelandsgemeenten ligt de nadruk vooral op de bouw van goedkopere woningen. Het convenant waarin de afspraken en doelen voor de komende jaren zijn opgenomen, is vandaag ondertekend door de gemeenten en de provincie.

De bouwprogramma's zien er als volgt uit:

Dalfsen

In de gemeente Dalfsen kan een versnelling worden gerealiseerd van tenminste 165 woningen. Mogelijk kunnen de komende vijf jaar zelfs 300 extra woningen worden gebouwd dan in het huidige woningbouwprogramma is opgenomen. Hierbij gaat het om de plannen: Nieuwe Landen (Lemerleveld), Westerbouwlanden (Nieuwleusen), Gener Marke (Dalfsen). Vijftig procent van de versnelde woningbouw wordt gerealiseerd in de goedkope huur- en koopsector.

Olst-Wijhe

Na de afronding van het woningmarktonderzoek, begin 2006, wordt duidelijk hoeveel woningen in Olst-Wijhe versneld gerealiseerd kunnen worden. Versnelling is onder ander mogelijk voor de plannen: Zonnekamp West en Zonnekamp Oost (Olst) en Noorderkoeslag (Wijhe). Dit laatste woningbouwplan wordt aanjaagproject van het provinciale project versnelling woningbouw.

Raalte

In de gemeente Raalte kan een versnelling worden gerealiseerd van minimaal 300 woningen. Hierbij gaat het om de plannen: Sallandse Poort, Overstigt II, Belastingkantoor (Raalte) en De Haere in Heino. Vijfenveertig procent van de versnelde woningbouw wordt gerealiseerd in de goedkope huur- en koopsector.

Zwartewaterland

Na de keuze voor de toekomstige uitbreidingslocatie van de kern Hasselt, eind 2005, is duidelijk hoeveel woningen versneld gerealiseerd kunnen worden. Naast de uitbreidingslocatie richt Zwartewaterland zich op het herstructureringsplan Santvoirt (Hasselt). Hier kunnen zeventien woningen versneld worden gebouwd voor ouderen. De nieuwe uitbreidingslocatie bij Hasselt wordt aanjaagproject van het provinciale project versnelling woningbouw.

Zwolle - Kampen

Voor Zwolle en Kampen zijn er eerder dit jaar al woningbouwafspraken gemaakt tussen Rijk, provincie en de gemeenten voor de jaren 2005 - 2010. Hierbij gaat het om een toename van 5090 woningen. De ambities van de gemeenten en de provincie liggen echter hoger. Gezamenlijk willen zij tot 2010 6370 woningen realiseren (Zwolle 4450 woningen en Kampen 1920 woningen). Dertig procent van de nieuwbouw in beide gemeenten zal in de goedkope huur- en koopsector gerealiseerd worden.

"Dit convenant past uitstekend in het provinciaal beleid en kan tevens dienen als landelijk voorbeeld voor andere overheden", meent gedeputeerde Rietkerk, portefeuillehouder Ruimte en Milieu in Overijssel. "De woningbouw zal goed afgestemd moeten worden op de vraag van de burger en ook een goede regionale afstemming is noodzakelijk. In Overijssel worden stad en platteland daarom in samenhang bezien. Dit convenant heeft dat allemaal in zich."

Voor het versnellen van de woningbouwproductie, het geven van uitvoering aan plannen, maar ook voor kwalitatief goede resultaten is samenwerking tussen partijen de belangrijkste voorwaarde volgens Rietkerk. Onder het motto 'Overijssel ontdooit' zullen gemeenten, provincie en VROM het komende jaar werken aan een efficiëntere samenwerking.

Het convenant voor de versnelling van de woningbouw in Overijssel is namens de gemeenten ondertekend door de wethouders Van Dooremolen (Zwolle), Piederiet (Kampen), Elshof (Raalte), Veldhuis (Dalfsen), Wiggers (Zwartewaterland) en Van den Berg (Olst-Wijhe). Namens de provincie Overijssel heeft gedeputeerde Rietkerk getekend.

Het convenant is hieronder te downloaden:

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl
Open Convenant_Versnellig_woningbouw.pdf
Convenant_Versnellig_woningbouw.pdf

© 2005 Provincie Overijssel