Stadsdeel Amsterdam Centrum

Amsterdam, 13 juli 2005

Onderhandelingen over toekomst Bloemenmarkt in eindfase

Het Dagelijks Bestuur heeft ingestemd met het eindvoorstel aan de ondernemersvereniging van de Bloemenmarkt. Het gaat om afspraken die moeten leiden tot het versterken van de economische positie van de Bloemenmarkt op de langere termijn. Daarbij doet het Dagelijks Bestuur ook een voorstel tot verruiming van de erfpachtvoorwaarden.

Sinds oktober 2004 zijn de Vereniging Ondernemers Bloemenmarkt Singel in overleg met het stadsdeel. Aanleiding was het niet-nakomen door een aantal ondernemers van de bepaling van het erfpachtcontract dat het assortiment voor 85% uit bloemen en planten moet bestaan. Omdat de ondernemers hebben aangegeven dat zij het hoofd niet meer boven water kunnen houden als zij aan de erfpachtbepaling worden gehouden, is in opdracht van de ondernemersvereniging, de Kamer van Koophandel en het stadsdeel onderzoek gedaan naar de economische positie van de Bloemenmarkt.

Gemeenschappelijk uitgangspunt van beide partijen is dat de markt vooral een groen karakter moet hebben. In de afgelopen maanden is bekeken wat de ondernemers zouden kunnen doen en hoe het stadsdeel hieraan zou kunnen bijdragen. Van ondernemerszijde gaat het om uitvoering van hun marketingplan. Van de kant van het stadsdeel gaat het om verruiming van het laad- en losregime, de aanleg van een afmeervoorziening in de nabijheid van het Singel, financiering van ondersteuning van de ondernemersvereniging en een straatmanager. Met het voorstel over de erfpachtvoorwaarden (75% van het assortiment moet uit bloemen en planten bestaan en 25 % mag bestaan uit branchegerelateerde producten en souveniers) neemt het stadsdeel het advies dat uit het bovengenoemde onderzoek kwam grotendeels over.

Het stadsdeel heeft inmiddels al aan alle toezeggingen voldaan. De ondernemers hebben tot 16 augustus a.s. de tijd om te reageren op het eindvoorstel.


---

--------------------------------

Informatie: Thio Sian-Lie, afdeling Communicatie, telefoon 020 552 4533