Stadsdeel Amsterdam Centrum

Eerste eieren gelegd in duiventil Bijenkorf

Nadat de afgelopen weken reeds de eerste nestelactiviteiten werden geconstateerd, zijn nu de eerste vier eieren gelegd in de duiventil op het bovenste parkeerdek van warenhuis de Bijenkorf. De verzorgers van de til hebben de duiveneieren vervangen door kalkeieren, waardoor er minder duiven in de binnenstad komen en de overlast vermindert.

Nieuw huis

Vorig jaar oktober heeft het Dagelijks Bestuur op voordracht van wethouder Guido Frankfurther een grote duiventil op de Bijenkorf geplaatst. Het duurde niet lang of de eerste duiven kwamen een kijkje nemen in de speciaal voor hen ontworpen til. Van de ongeveer honderd duiven die de til nu dagelijks bezoeken om te eten, te drinken, te poepen en te rusten overnacht ongeveer de helft in de til.

Gezonder

Het kwalitatief hoogwaardige duivenvoer, waarmee de stadsduiven in de til worden gevoederd, komt hun gezondheid ten goede. De duiven in de til zien er nu al een stuk gezonder uit, hebben geen slonzige veertjes en kale nekjes meer, maar een mooi waterdicht gladgestreken verenkleed.

Reactie wethouder Frankfurther

Wethouder Frankfurther: " De eerste resultaten stemmen zeer hoopvol, maar eerst gaan we deze proef afmaken, dan de resultaten evalueren en daarna wil ik verder kijken of er meer tillen op ander plekken in de binnenstad mogelijk zijn. Waar het omgaat is op een diervriendelijke manier een kleinere, gezonde en constante duivenpopulatie te krijgen en minder overlast door duivenpoep. De Bijenkorf werkt nog steeds enthousiast mee en we krijgen ook geen klachten uit de buurt".

Wat is een duiventil?

De duiventil is een huis voor duiven, waarin duiven met gezond voedsel worden gevoederd en eieren kunnen leggen. De grootte van de duiventil op de Bijenkorf is lengte 4.80 m, breedte 2.30 m en hoogte 2.10 m. De til neemt ongeveer één parkeerplek in beslag. De binnenkant is ingericht met broedvakken, zitplaatsen en een opbergkast voor voer en biedt in totaal plaats aan ongeveer 150 duiven. Vrijwilligers van de Dierenbescherming beheren de til.