Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Breda

BREDA, 15 juli 2005

Politie houdt twee mannen aan tijdens rustige horecanacht

BREDA: In de nacht van vrijdag 15 juli werden twee mannen aangehouden. Beveiligingspersoneel van een horecagelegenheid aan de Havermarkt zag een jongeman een andere bezoeker van de gelegenheid een ijzeren staaf overhandigen. De man heeft hem aangesproken op het wapenbezit en hem vervolgens overgedragen aan politieagenten. De agenten hebben de ijzeren staaf in beslag genomen en de personalia van de 17-jarige jongeman uit Prinsenbeek opgeschreven. Vervolgens werd de jongen verzocht het centrum te verlaten. Hij voldeed aan deze vordering. Na sluitingstijd van de nachtgelegenheden gedroeg een groep jongeren zich provocerend in de Visserstraat. Ze werden meerdere malen verzocht te kalmeren en het centrum te verlaten. Even later kwam één van de jongeren terug en schold de agenten uit voor kankerwouten. Hij werd aangehouden wegens belediging. Bij de aanhouding verzette de 21-jarige Bredanaar zich. Hij werd in bedwang gehouden door de agenten en is vervoerd naar het politiebureau. Er wordt proces-verbaal opgemaakt.

Oplichter in Bredase centrum actief

BREDA: Op vrijdag 15 juli zijn van verschillende winkeliers uit de binnenstad van Breda meldingen bij de politie binnengekomen over een man die zich voordoet als medewerker van TV-Gazet een onderneming, die overigens niet meer actief is. Hij belooft de winkeliers advertenties op billboards en bushokjes te kunnen plaatsen tegen betaling van 150,- die dan wel onmiddellijk moet worden voldaan. Als "bewijs" laat hij een kwitantie zien van een winkelier die schijnbaar al meedoet. Bij de politie is overigens nog niet duidelijk of deze winkelier inderdaad betaald heeft.
In de meldingen komt een eensluidend signalement naar voren. Het gaat om een heel lange blanke man met tatoeages op beide armen. Op een van de armen staat een vrouw afgebeeld. De man heeft kort haar (ca 1 cm lang) en een stevige buik. Hij was gekleed in een donkerblauwe joggingbroek en een donderblauw T-shirt.
De politie heeft in het centrum van de stad naar de man uitgekeken, maar hem niet meer aangetroffen. Zij waarschuwt ondernemers niet op het aanbod in te gaan. Mochten er ondernemers zijn, die door de man gedupeerd zijn, dan kunnen zij zich uiteraard melden bij de politie om aangifte te doen.

De politie controleert op snelheid

ETTEN-LEUR: De politie hield op donderdag 14 juli tussen 10.00 uur en 11.30 uur een snelheidscontrole met behulp van een lasergun op de Hoevenseweg. Hier werden 16 overtredingen geconstateerd. De hoogste gemeten snelheid was hier 87 km/u.
Tussen 13.00 uur en 14.00 uur werd er gecontroleerd Achter de Molen. Hier werden 2 overtredingen geconstateerd. Eén van deze bekeurden was een bromfietser die de controlelocatie met maar liefst 53 km/u passeerde.

Getuige houdt winkeldief aan

BREDA: De politie hield donderdagavond 14 juli een 37-jarige man aan wegens diefstal. De man had bij een winkel aan de Brusselstraat een pakje sigaretten ontvreemd. Een getuige had de diefstal gezien en sprak de man erop aan. Hij probeerde de man te overtuigen alsnog de sigaretten te betalen. De man weigerde en de politie werd gealarmeerd. De winkeldief werd aangehouden en verhoord. De verdachte is met een proces-verbaal weer op vrije voeten gesteld.

Zakkenrollers actief

BREDA: De politie heeft sinds donderdagavond maar liefst 8 aangiften opgenomen van zakkenrollerij.

Een 51-jarige aangeefster was donderdagmiddag 14 juli aan het winkelen in de Ginnekenstraat toen ze ineens merkte dat haar tas open stond. Ze ontdekte dat haar portemonnee was gestolen.
Een tweede aangifte is opgenomen van een 66-jarige vrouw die dezelfde dag haar tas op de voetenplank van haar scootmobiel had gezet. Toen ze even later haar tas wilde pakken was deze weg. De diefstal is vermoedelijk gepleegd in een pand aan de Korte Brugstraat. Een 42-jarige vrouw ontdekte in een winkel in de Barones dat haar portemonnee uit haar rugzak was gestolen en deed hiervan aangifte bij de politie.
Ook een 19-jarige vrouw uit Tilburg viel ten prooi aan een dief. Ze was in de nacht van donderdag op vrijdag in een uitgaansgelegenheid aan de Visserstraat en zette daar haar tas naast haar barkruk. Toen ze even later haar tas wilde pakken, was deze verdwenen.
Ook vrijdag overdag was het raak. Een andere gedupeerde, een 59-jarige man uit Zevenbergen, is in een winkel aan de Karrestraat gerold. Ook hij deed aangifte van de diefstal van zijn portemonnee. Deze zat in een schoudertas.
Een 62-jarige vrouw uit Zevenbergen kwam er in de Ginnekenstraat tijdens het winkelen achter dat haar portemonnee uit het voorvakje van haar rugzak was gestolen. De politie heeft haar aangifte opgenomen. Een 45-jarige vrouw werd in de Eindstraat gerold van haar portemonnee. Ze deed aangifte van zakkenrollerij, de portemonnee is vermoedelijk in de Eindstraat weggenomen uit haar tas.
Van een 28-jarige vrouw uit Gorinchem werd vrijdagmiddag de portemonnee gestolen, toen zij aan het winkelen was in de Nieuwe Ginnekenstraat.
De politie adviseert burgers goed op hun eigendommen te letten, met name in het winkelgebied in de binnenstad van Breda. Controleer of handtassen en rugzakken goed dicht zitten en draag ze met de sluiting tegen het lichaam. Houd eigendommen binnen het zichtveld en draag geen grote bedragen contant geld bij u.

Politie stelt winkeldief in verzekering

BREDA: De politie kreeg op donderdag 14 juli melding dat er een winkeldief was aangehouden door beveiligingspersoneel van een winkel aan de Karrestraat. Een getuige zag hoe een man verschillende schoonheidsproducten onder zijn jas stopte en naar buiten liep. De getuige meldde dit bij de beveiligingsmedewerkers. Zij hielden de man aan. De politie kwam ter plaatse en nam de 40-jarige Bredanaar mee naar het bureau voor verhoor. De verdachte deed afstand van de goederen met een totale waarde van bijna 65,-. Ook bleek dat de man een winkelontzegging had voor de betreffende winkel. Hij is in verzekering gesteld.

Politie neemt aangifte op van grove inbraak

LANGEWEG: Op donderdagavond 14 juli werd er ingebroken in een woning aan de Hokkenberg. De inbrekers hadden de achterdeur open gewrikt met een breekvoorwerp en vervolgens het hele huis overhoop gehaald. Hierbij werden meubelstukken zo hardhandig opengetrokken dat er schade ontstond. De daders namen een brandkast, een schilderij van onbekende waarde en een geldbedrag uit de woning mee. De politie heeft aangifte opgenomen van de inbraak. De technische recherche stelt een sporenonderzoek in.

Agenten treffen hennepkwekerij aan

BREDA: In de nacht van vrijdag 15 juli hoorde een bewoner van de Wethouder van Haperenstraat glasgerinkel. Ook zag hij een man lopen. Hij belde de politie en gaf zijn waarnemingen door. Toen de politiemensen ter plaatse kwamen, werden ze aangesproken door de getuige en gingen ze naar het huis waar het glasgerinkel was gehoord. Het zag ernaar uit dat er was ingebroken. Er was een raam vernield en de sponning van het raam was door midden gebroken. De agenten traden de woning binnen en troffen daar een volledig in werking zijnde hennepkwekerij aan. Buiten spraken ze de persoon aan die door de getuige was gezien direct na het geluid van brekend glas. De man bleek in het betreffende huis te wonen. Hij vertelde dat hij zojuist was overvallen in zijn huis door drie gemaskerde mannen. De politie deelde hem mede dat ze een hennepkwekerij hadden ontdekt in het huis en arresteerde hem op grond van de opiumwet. Het gaat om een 30-jarige man. Essent is op de hoogte gesteld en heeft geconstateerd dat de stroomvoorziening buiten de meter om werd verkregen. De vrouw van de verdachte verklaarde dat ze het huis voor bepaalde tijd huren en niet betrokken zijn bij de kwekerij. Ook de reden voor de overval was haar niet duidelijk. De politie onderzoekt de zaak.

Agenten betrappen dronken bestuurder

BREDA: Surveillerende agenten zagen in de nacht van vrijdag 15 juli een personenauto met hoge snelheid voorbij komen op de Backer en Ruebweg. De agenten gaven de automobilist een stopteken waaraan hij voldeed. Uit de vervolgens afgenomen blaastest bleek dat de man teveel gedronken had. De 41-jarige Oosterhouter werd overgebracht naar het bureau voor een ademanalyse. De uitslag hiervan was 510 ug/l . Hij kreeg hiervoor een bekeuring en een rijverbod van 5 uur. Hierna werd de bestuurder weer in vrijheid gesteld.

Politie neemt aangifte op van winkeldiefstal

BREDA: Op donderdagmiddag 14 juli werd er een aanzienlijke hoeveelheid kleding, lingerie en accessoires gestolen uit een winkel in de Houtmarktpassage. Een vrouw kwam de winkel binnen en deed de artikelen in plastic tassen. Vervolgens liep ze de winkel uit. De winkelmedewerkster probeerde de vrouw nog tegen te houden, maar deze was al verdwenen in de menigte. De totale waarde van de gestolen goederen bedraagt een paar duizend euro. De politie heeft aangifte opgenomen van de diefstal.

Politie houdt dronken motorrijder aan na ongeval

ZUNDERT: Op donderdag 14 juli gebeurde er omstreeks 23.15 uur een ongeval op de Bredaseweg. Een 67-jarige man uit Zundert wilde op zijn motorfiets de Bredaseweg oprijden door de parallelweg over te steken. Hierbij verleende hij geen voorrang aan een van links komende 60-jarige plaatsgenoot die een auto bestuurde. Hij gaf hiermee geen gevolg aan een gebiedend verkeersteken. De motorrijder had gedronken en werd aangehouden door de ter plaatse gesnelde agenten. Op het bureau namen de agenten hem een ademanalyse af. De uitslag hiervan bedroeg 285 ug/l, terwijl de maximaal toegestane hoeveelheid 220 ug/l bedraagt. De man kreeg een rijverbod van een uur en hem is proces-verbaal aangezegd.

Politie bekeurt 125 bestuurders wegens snelheidsovertreding

BREDA / FIJNAART: De politie controleerde vrijdag 15 juli op twee locaties in genoemde gemeenten op snelheid. In Fijnaart werd tussen 09.25 uur en 11.25 uur gecontroleerd op de Oude Heijningsdijk. Er passeerden 292 bestuurders, waarvan er 24 in overtreding waren. De hoogst gemeten snelheid bedroeg maar liefst 126 km/u.
In Breda stond de flitsauto op de Fellenoordstraat tussen 12.20 uur en 14.00 uur. Hier passeerden 1321 voertuigen. Er werden 101 overtredingen gesignaleerd en de hoogste snelheid bedroeg 74 km/u.

Auteur: Manon Ostendorf