Socialistische Partij

Actie tegen verslechteringen in gevangenissen en reclassering

15-07-2005 * Een op initiatief van de SP tot stand gekomen zwartboek maakt duidelijk dat de situatie in de gevangenissen en bij de reclassering steeds verder verslechtert. De SP wil aandacht voor deze problemen en eist snelle verbeteringen. Bezuinigingen op gevangenissen en de reclassering maken de samenleving minder veilig.

Gedetineerden brengen meer en meer uren per dag door in de cel, vaak met z'n tweeën. Het contact met de buitenwereld wordt minder. Gedetineerden stompen af door de lange uren achter de deur: psychische problemen verergeren en agressie stapelt zich op. Het werk van bewaarders wordt hierdoor steeds gevaarlijker.

Voor de terugkeer in de maatschappij is steeds minder aandacht: onderwijs, arbeid en begeleiding zijn voor een groot deel wegbezuinigd. De reclassering laat noodgedwongen steeds meer ex-gedetineerden aan hun lot over. Veel vrijgelaten gevangenen raken tussen wal en schip. Steeds meer ex-gedetineerden dreigen hierdoor in herhaling te vervallen.

De SP vindt dat de samenleving een veel te hoge prijs betaalt voor de bezuinigingen in het gevangeniswezen en de reclassering. Een goede begeleiding van (ex-) gedetineerden is cruciaal voor de veiligheid van ons allemaal.

Daarom heeft de SP het initiatief genomen om de Werkgroep Morgen Beter op te richten, samen met bewaarders, reclasseringswerkers, ex-gedetineerden, vrijwilligers, PIW-ers, geestelijke verzorgers en andere betrokkenen. De werkgroep stelt de wantoestanden in de gevangenis en bij de reclassering aan de kaak en gaat actie voeren voor verbeteringen.

De eerste stap is gezet: een uitgebreid zwartboek beschrijft wat er mis is én hoe we het
tij kunnen keren. U kunt dit zwartboek downloaden op www.sp.nl/morgenbeter. De werkgroep heeft tien eisen geformuleerd om een halt toe te roepen aan de verslechteringen:

1. Schaf het treiterregime af en herstel het dagprogramma 2. Twee op één cel alleen met instemming van de betrokkenen en niet in Huizen van Bewaring
3. Haal de reclassering terug binnen de muren. Vanaf dag één moet er gewerkt worden aan de terugkeer in de samenleving. Biedt ook buiten de muren hulp en begeleiding
4. Laat gemeenten zorgen voor voorzieningen om een succesvolle terugkeer in de samenleving mogelijk te maken 5. Stel meer (goed opgeleide) bewaarders aan in de gevangenis 6. Laat vrijwilligers binnen en buiten de muren hun werk doen bij de begeleiding van (ex-) gedetineerden
7. Stel onderwijsprogramma's beschikbaar voor alle gedetineerden 8. Geef gedetineerden met psychische problemen in de gevangenis de zorg en behandeling die zij nodig hebben
9. Beloon verplichte arbeid in de gevangenis met een redelijke vergoeding
10. Houd de prijzen in gevangeniswinkels op het niveau van gewone supermarkten

Werkgroep Morgen Beter vraagt steun aan iedereen die erkent dat een steeds schraler detentieregime en een uitgeklede reclassering leiden tot meer onveiligheid binnen en buiten de muren. In de eerste plaats aan diegenen het meest bij gevangenen betrokken zijn: de mensen die werken in de gevangenissen en bij de reclassering. Daarom gaat de werkgroep het zwartboek en folders met de eisen verspreiden, met de oproep om op www.sp.nl/morgenbeter de tien eisen te onderschrijven. Om zo gezamenlijk aan de regering duidelijk te maken dat er snel iets moet veranderen. Voor de veiligheid van ons allemaal. Zie ook:
* het Zwartboek 'Morgen moet het beter!' Zie het origineel