Nederlandse Vereniging van Journalisten

Sectie Omroep


Brief over parkeerboete RTV Rijnmond

Aan: RTV Rijnmond
t.a.v. dhr. E. Wehrmeijer
Postbus 1515
3000 BM Rotterdam

Betreft: Parkeerreglement RTV Rijnmond

Amsterdam, 15 juli 2005

Geachte heer Wehrmeijer,
Onlangs heeft RTV Rijnmond een parkeerreglement ingevoerd. De doelstelling is helder: regulering van de schaarse parkeerruimte. Tegen de het reglement op zich hebben wij dan ook geen bezwaar. Echter wel tegen de in het reglement opgenomen boetebeding ter handhaving.

Deze voldoet in onze ogen niet aan de eisen die de wet in artikel 7:650 BW stelt. Van een boetbeding kan namelijk alleen sprake zijn als dit onderdeel uitmaakt van de arbeidsovereenkomst. In dit geval is daarvan geen sprake. Immers een reglement is niet in die zin onderdeel van de arbeidsovereenkomst.

Bovendien stelt de wet dat aan een boetbeding een bestemming voor de boete dient te worden opgenomen. Een bestemming anders dan de algemene middelen van de organisatie dus een goed doel. Het mag niet zo zijn dat de werkgever geldelijk voordeel behaalt. Dat is ook niet de bedoeling van het parkeerreglement.

Tenslotte wil ik u nog wijzen op jurisprudentie over boetes die werknemers tijdens werktijd hebben gekregen. Werkgevers die boetes bijvoorbeeld wegens hardrijden of fout parkeren op werknemers hebben proberen te verhalen zijn door de rechter in het ongelijk gesteld. De rechters gaan hier alleen mee akkoord als de werknemer de overtreding aantoonbaar opzettelijk heeft begaan danwel als er sprake is van bewuste roekeloosheid. En uit de jurisprudentie blijkt dat dat uitermate moeilijk aantoonbaar is. U loopt dus het risico dat de werknemer de door u opgelegde boete bij u ter declaratie aanbiedt.

Middels deze brief wil ik er op aandringen het reglement aan te passen aangezien met name het boetbeding niet handhaafbaar zal zijn. Graag verneem ik uw reactie.

Met vriendelijke groet,

Marc Visch
Secretaris Omroep
NVJ

C.c. Ondernemingsraad RTV Rijnmond
NVJ-leden werkzaam bij RTV Rijnmond