Ingezonden persbericht

Carlo van Dam swingend naar podium in Bilbao!

Bilbao, 17 juni 2005 - Op het knotsgekke stratencircuit van Bilbao (Spanje) heeft Carlo van Dam voor de eerste keer dit seizoen in de Eurocup Formule Renault 2.0 kampioenschap het podium mogen bestijgen door in de laatste race als derde te finishen! In de eerste manche pakte de 19-jarige rijder een verdienstelijke zesde plaats. Met deze prestatie van formaat voegt Van Dam vijftien punten aan zijn totaal toe. In het kampioenschap bezet de best geklasseerde Nederlander de vijfde plaats met 41 punten.

De grieperige Van Dam kwam naar het snikhete Bilbao om zijn prestaties van afgelopen week op zijn minst te evenaren. De hoofdstad van de provincie Biskaje dat gelegen is in Noord Spanje vormde ditmaal het decor van de Renault World Series. Doordat het 3,980 kilometer lange circuit een aaneenschakeling is van chicanes met hoge kerbstones, probeert Van Dam buiten het vuile en gladde gedeelte van deze smalle baan te blijven. Terwijl dertig coureurs op vrijdag in de enige vrije training van veertig minuten voor de eerste maal het hobbelige asfalt beproeven, worden op vrijdagmiddag en zaterdagochtend de allesbeslissende kwalificaties verreden. Zoals gebruikelijk zijn beide sessies opgesplitst in een A en een B groep. Van Dam die met startnummer 33 zich in de B groep moet meten met de anderen, realiseert in de kwalificatiesessies respectievelijk een zesde (2:02.147) en derde tijd (2:00.271) en bewijst andermaal dat hij uit het goede racehout is gesneden.

RACE 01 + 02
Omdat de mindere gekwalificeerde coureurs van het grote deelnemersveld achterin de startopstelling door een flauwe bocht de startlichten niet goed kunnen zien, vindt de eerste race uit veiligheidsoverwegingen achter de safetycar plaats. In het begin van de wedstrijd komt de safetycar wederom in actie, wanneer de Rus Afanasiev en de Spanjaard Clos elkaar raken en met hoge snelheid in de muur schieten. Wanneer de losliggende brokstukken van de beschadigde voitures door de organisatie zijn opgeruimd, rijdt het complete veld nog een paar rondjes waarbij Van Dam als zesde wordt afgevlagd. In de tweede en laatste heat begint de Vlaardinger wederom achter de safetycar. Van Dam probeert zijn directe concurrenten Zaugg en Ammermüller nog te bedreigen, maar die weten de deur voor de S-T-A-R-T-rijder dicht te houden. Na 25 minuten legt Van Dam voor de eerste maal in de Eurocup beslag op een perfecte derde plaats!

Carlo van Dam: "Dit is pas echt straatracen! Lekker hobbelig, vuil, smalle wegen en een fantastisch publiek! Ondanks dat ik nog steeds niet volledig ben hersteld van de griepvirus, heb ik dit weekend optimaal gepresteerd. Ik heb met mijn zesde en derde plaats veel punten gepakt en mocht zelfs mijn eerste bokaal in deze klasse in ontvangst nemen! Bovendien reden de titelkandidaten Clairay en Kobayashi elkaar uit de wedstrijd, zodat ik steeds dichterbij kom in het kampioenschap! Tenslotte wil ik het team van SG Formula opnieuw bedanken voor de wagen die ze voor mij dit weekend hebben neergezet. Good job!"

S-T-A-R-T (STichting Aankomend Race Talent) is een Nederlands initiatief dat jong racetalent op diverse facetten van de autoracesport wil ondersteunen. S-T-A-R-T biedt jonge coureurs ondersteuning op zowel communicatieve- als commerciële aspecten die verbonden zijn met de autosport. S-T-A-R-T presenteert zich op de grid als een S-T-A-R-T-F-I-G-H-T-E-R, geïnspireerd op de F104 / Starfighter van de US Airforce. Zoals de US Airforce destijds alleen de echte talenten opleidde, zo wil S-T-A-R-T Nederlandse racetalenten begeleiden. Ondernemingen die als sponsor willen participeren in dit concept en jonge racetalenten die menen in aanmerking te komen voor deze begeleiding kunnen meer informatie vinden op de S-T-A-R-T website www.startfighter.com.

UITSLAG RACE 01 - EK Formule Renault 2.0 (17 juli, stratencircuit Bilbao):
01. M. Ammermüller, Jenzer Motorsport, 25:08.708
02. Y. Clairay, SG Formula, + 00,859
03. A. Zaugg, Jenzer Motorsport, + 03.632
04. F. Albuquerque, Motopark Oschersleben + 03,080
06. C. VAN DAM, SG Formula + 04.961

UITSLAG RACE 02 - EK Formule Renault 2.0 (17 juli, stratencircuit Bilbao):
01. A. Zaugg, Jenzer Motorsport, tijden niet bekend ten tijde van publicatie
02. M. Ammermüller, Jenzer Motorsport,
03. C. VAN DAM, SG Formula,
04. B. Baguette, Epsilon Euskadi,
05. A. Hellmeister, JD Motorsport,

Nieuws en foto's zijn ook verkrijgbaar via Carlo van Dam's officiële website: www.carlovandam.nl. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Roelof Oosterhuis (+ 31 652 056 637 / media@insightf1.com)

© 2003 - 2005 All Rights Reserved - www.thepitbox.nl