Dienstenbond CNV

Smerige spelletjes bij Schaafsma en Brouwer?
19-07-2005

Afgelopen zaterdag heeft u allemaal een brief ontvangen waarin staat dat u maandag niet op het werk hoeft te verschijnen. De bank heeft ingegrepen en de productieruimte afgesloten. Daaruit kan maar één conclusie worden getrokken: de bank heeft geen belang bij een faillissement. Kennelijk zijn er grote leningen verstrekt die niet worden gedekt door voldoende onderpand. Bij faillissement moet de bank dan een groot verlies nemen. In dit soort situaties bekijkt de bank dan in het algemeen of met een aantal ingrepen het bedrijf verkocht kan worden, na sanering van de schulden. Een overname zou natuurlijk een uitkomst zijn en de bank kan er voor zorgen dat u snel uw salaris krijgt. Natuurlijk wil de bank onderzoeken of dit mogelijk is. Dat is de reden dat de administratie wel doorwerkt. Ook moet natuurlijk het orderpakket, als belangrijkste waarde van het bedrijf, in stand blijven.

Dat is een probleem. U had al enige tijd de indruk dat Hoekstra op iets aan het broeden was. Vandaag heeft hij een journalist verteld dat hij in het weekend het orderpakket verkocht heeft, evenals het onderhanden werk. Blijkbaar is dat gekocht door Schuttersmagazijn in Hasselt. Hoekstra heeft ook meegedeeld dat hij, samen met een partner, op een andere plaats gewoon verder gaat. Schaafsma en Brouwer laat hij "afsterven". Het is waarschijnlijk dat Hoekstra het geld van de verkoop van het orderpakket heeft weggesluisd. Ook zijn er spullen uit het bedrijf verdwenen. De bank zegt daarvan niet op de hoogte te zijn. Volgens de informatie die wij van de bank hebben ontvangen, is er in het weekend wel surseance van betaling aangevraagd bij de rechtbank.

Een doorstart of overname behoort zonder orderpakket niet tot de mogelijkheden. De surseance van betaling zal dan op enig moment wel overgaan in een faillissement. De gang van zaken kan natuurlijk volstrekt niet door de beugel. Als het orderpakket verkocht wordt, moeten de werknemers in de gelegenheid worden gesteld met het werk mee te gaan. Behoort dat niet tot de mogelijkheden dan moeten de werknemers schadeloos worden gesteld voor het verlies van het werk. Bij verkoop van het orderpakket is er feitelijk sprake van diefstal; het orderpakket behoort het bedrijf toe en niet Hoekstra. Als Hoekstra het geld dat hij heeft ontvangen heeft weggesluisd, zal hij daar door de curator persoonlijk aansprakelijk voor gehouden worden en eventueel voor worden vervolgd. Er is dan sprake van een economisch delict. Het is echter de vraag of de curator belang heeft bij een onderzoek. Dat is afhankelijk van de vraag hoeveel geld hij daarmee denkt terug te kunnen halen. Ook kan het zijn dat Hoekstra het geld dat hij heeft ontvangen, heeft gebruikt om de schuldenlast van het bedrijf te verminderen. Hij zal dan niet vervolgd worden. Er is dan nog wel sprake van misbruik van de faillissementswetgeving, maar helaas is Hoekstra dan niet aan te pakken.

Alles overziend, lijkt het waarschijnlijk dat de ING bank op de hoogte is én heeft meegewerkt aan verkoop van het orderpakket. Als de bank er van uitging dat er nog werk onder handen was, had zij natuurlijk niet de productieruimte gesloten. Zonder medewerking van de bank is de verkoop voor Hoekstra ook veel te risicovol.

Wij zullen er, na faillissement, bij de curator op aandringen dat hij onderzoek verricht naar de bestuursaansprakelijkheid van Hoekstra en de rol van de ING bank onder de loep neemt. Er zijn op dit moment maar een aantal acties mogelijk; 1] U kunt uw baan opeisen bij Schuttersmagazijn. Werknemers moeten immers worden overgenomen als het orderpakket wordt verkocht. 2] In verzet gaan tegen faillissement of surseance er is immers wel geld om de salarissen te betalen, maar u krijgt het niet van Hoekstra.

Beide activiteiten zijn mogelijk, maar zorgen voor verdere vertraging bij het krijgen van salaris. Op het moment dat de surseance van betaling is uitgesproken (en dat kan vandaag of morgen al zijn), neemt het UWV snel de salarisbetalingen over. Ook krijgt u dan vrij snel het grootste deel van uw vakantiegeld. Wij houden u op de hoogte van de stand van zaken van de surseance.

Het is een behoorlijk dilemma waar we met zn allen inzitten: als we ons met elkaar verzetten tegen de gang van zaken, kan het nog lang duren voor u salaris ontvangt. Verzet u zich niet, dan heeft u wel snel salaris, maar de mogelijkheid om Hoekstra, Schuttersmagazijn en eventueel ook de ING, aan te pakken, hebben we dan niet meer.

Ik ga er vooralsnog van uit dat u zo snel mogelijk uw salaris wilt en we dus voorlopig niets doen. Mocht u een andere mening hebben, dan hoor ik het wel van u.

In praktische zin kunt u even niets doen; u moet wachten tot de bewindvoerder contact met u opneemt. Pas daarna is een melding bij het UWV aan de orde en kunt u salaris ontvangen. Zorgt u er a.u.b. wel voor dat het UWV alle vorderingen noteert op het formulier. Met name als het gaat om het saldo vakantiedagen en vrije dagen is dat van belang. Het GBF betaalt het deel uit dat het UWV niet overneemt. Een voorwaarde is wel dat het duidelijk op het formulier staat vermeld.

Voor vragen kunt u mailen naar drachten@cnvdibo.nl