FloraHolland


Weekbericht FloraHolland bolbloemen week 28

FLORAHOLLAND (19 juli 2005) - Bollbloemen

De prijzen stonden de afgelopen week onder druk bij een gestaag toenemende aanvoer. Bij een aanvoerstijging van 5 procent kenden we een prijsval van 9 procent ten opzichte van vorige week. De oplopende temperaturen in geheel west Europa en de vrijwel overal aangevangen vakantie deden de prijzen geen goed. Bij slechts enkele producten was er aan het einde van de week een lichte opleving zichtbaar, welke op maandag werd doorgezet. Dat zal een reactie zijn op de aangekondigde koelere weersomstandigheden in Nederland. Echte zomerbloemen brengen nog steeds goed geld op. Over het algemeen blijkt dat goede kwaliteit en specifieke cultivars ook in warm zomerweer herkend en dus betaald worden.

De middenprijs daalde afgelopen week van 0,20 naar 0,18 gemiddeld voor alle producten. Dat was weer andersom dan de week ervoor. Ook ten opzichte van vorig jaar lag de gemiddelde prijs in week 28 0,02 lager op 0,18 bij 2,3 procent meer aanvoer.

Bij FloraHolland werden er bijna 5 miljoen Lelies aangeboden. Over de gehele linie stond de prijs iets onder druk. De Longiflorums kenden een week eerder een goed herstel na een paar zware weken, maar zakte in deze week weer iets terug. De veilingaanvoer op vestiging Naaldwijk was 2 procent hoger. De prijsvorming daalde in de loop van de week tot 0,27 en lag daarmee 0,01 lager dan vorig jaar. Bij de LA-hybriden zagen we eveneens een aflopende prijsvorming. Er werden ruim 400.000 stelen geveild en dat waren maar liefst 30 procent meer stelen. De gemiddelde prijs van 0,21 per steel lag weer een stuiver onder vorige week. Van de Aziaten werd op vestiging Naaldwijk 26 procent minder aangevoerd. De prijs daalde met 0,02 tot net onder de 0,20. Dat ligt op vrijwel hetzelfde niveau als vorig jaar. Dit terwijl er nu 18 procent minder stelen zijn aangevoerd dan de vergelijkbare verslagweek van 2004. Een positieve ontwikkeling is dat de supermarkten in met name de UK goede orders afsluiten en dus zorgen voor een flinke afzetgroei via het Bemiddelingssegment. De Oriëntals met ruim
1.700.000 stelen kenden wederom een prijsstijging na de positieve prijsklapper van vorige week. In de loop van de week kwam de prijs wel onder druk te staan maar vrijdag liep het weer een beetje op. Die tendens werd op maandag voortgezet en dat geeft moed. Er werd 4 procent minder aangevoerd dan vorige week en dat werd beloond met een prijsstijging van 0,015 tot 0,44 per stuk. Dat ligt bijna op hetzelfde niveau als vorig jaar bij 14 procent minder aanbod.

De aanvoer van grootbloemige Gladiolen blijft toenemen. Er stond ten opzichte van vorig jaar dezelfde week 30 procent meer stuks en ten opzichte van vorige week bijna 40 procent meer. De prijsvorming ging verder achteruit. Op Rijnsburg was er de afgelopen week een aanvoer van 1,3 miljoen stuks. De gemiddelde prijs bedroeg uiteindelijk 0,11 per steel en was in de loop van de week flink dalende. Het betekende een prijsdaling van 0,03 ten opzichte van de week ervoor. Toch blijken ook hier de statistieken een negatiever beeld te schetsen dan voor een aantal aanvoerders. Tussen de 'Huntinh Song' aanvoerders bijvoorbeeld is een prijsverschil van 0,05 gemiddeld heel normaal. En of je het dan moet doen met 0,07 of 0,12 gemiddeld maakt veel uit.

De prijzen stonden over de gehele linie onder druk en alleen de echte zomerbolbloemen doen het goed in prijsvorming. De Productgroepen Liatris ( 0,25) en kleinbloemige Gladiolen ( 0,10) kenden beiden zowel een flinke aanvoerstijging als een prijsverbetering. De Zantedeschia Aethiopica ( 1,08) en Eremurus ( 0,25) kenden eveneens een prijsstijging maar daar stond een aanvoerdaling tegenover. De Kleurtjes van de Zantedeschia ( 0,32), Allium ( 0,17), Triteleia en Iris ( 0,07) kenden zowel een prijs- als een aanvoerdaling ten opzichte van vorige week. Daarbij dient nog vermeld te worden dat voor de Iris met name de UK-grootwinkelbedrijven flinke orders hebben afgesloten op basis van jaarcontracten voor de lange termijn. De contracttelers waren de afgelopen week blij toe omdat de klokprijzen ver onderuit gingen. Tenslotte leverden de productgroepen Crocosmia ( 0.08), Dahlia ( 0.16) en Ornithogalum ( 0,11) qua prijsvorming in, maar daar stond dan ook een flinke aanvoergroei tegenover.


---